Uitspraak heden 25 april 2023 in de verklaring voor rechtprocedure veroorzaakte een doorbraak in de Toeslagenaffaire. Rechtgang bij hoogste bestuursrechter Afdeling Rechtspraak Raad van State bood onvoeldoende rechtsbescerming

26-04-2023 11:08

UpDate-1]De rechtbank-locatie te Almelo - afdeling civielrecht  van de Rechtbank Overijssel oordeelde vandaag in civielrechtelijke zin middels een beslissing in een Verklaring van Rechtprocedure dat de Nederlandse Staat onrechtmatig handelde tegen twee gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. De Nederlandse Staat hield bij de vaststellingsbesluiten en de terugvorderingsbesluiten over de jaren 2008 tot en met 2015 geen rekening met het evenredigheidsbeginsel. De Nederlandse Staat is aansprakelijk voor de schade die daardoor voor de twee gedupeerde uit het Twentse Nijverdal ontstond.

 

Daarbij overweegt de rechtbank Almelo  onder meer dat de rechtsgang bij de bestuursrechter onvoldoende rechtsbescherming bood, zodat deze ouders bij de civiele rechter alsnog om rechtsbescherming kunnen vragen.

 

Het is (nog) niet bekend of de Staat in hoger-beroep gaat of berust.