Dossier Windmolens // Verzet tegen windmolens, zes keer zo hoog als de kerktoren in Buurse: ‘Haaksbergen wil braafste jongetje zijn’

29-03-2023 08:04

Een ‘cluster windmolens’ in Buurse: de gemeente Haaksbergen ziet er ruimte voor in de buurt van het kerkdorp, maar bij de Stichting Tegenwind Haaksbergen moeten ze er niets van hebben. Het verzet tegen de plannen krijgt vorm. „Op deze manier help je een geweldig mooi gebied om zeep.”

 

De aankondiging dat een relatief groot gebied ten noorden Buurse geschikt lijkt voor grote windmolens, maakte eind vorige week meteen het verzet los onder inwoners van het dorp. „We kregen direct de namen en handtekeningen door de bus gegooid van mensen die zich grote zorgen maken”, zegt voorzitter Albert Kraak van Tegenwind. De spontane handtekeningenactie vormt het begin van een petitie tegen de windmolens.

 

Zo’n windmolen is zes, zeven keer zo hoog als de kerktoren, dat moet je niet willen

 

Stichting Tegenwind Haaksbergen

Oprukkende windmagnaten

‘Wij zeggen NEE’, laat Tegenwind Haaksbergen weten op Facebook. De vorig jaar opgerichte actiegroep voorziet ‘windmagnaten die steeds verder oprukken en ons mooie natuurlijke Twentse landschap de vernieling in helpen’. De stichting vreest de komst van windmolens met een zogeheten tiphoogte van 240 meter. „Dat is meer dan twee keer zo hoog als de Alphatoren in Enschede en zes, zeven keer de kerktoren in Buurse. Dat moet je niet willen.”

 

Tegenwind Haaksbergen begrijpt de haast niet van de gemeente Haaksbergen met de windmolens. „Er zijn nog steeds geen landelijke geluidsnormen voor windenergie. De gemeente had er goed aan gedaan daar op te wachten, maar kennelijk wil Haaksbergen het braafste jongetje van de klas zijn.” Tegenwind Haaksbergen is druk bezig het verzet tegen de plannen verder vorm te geven.

 

Zelf regie houden

Wethouder Johan Niemans zei daarover dat Haaksbergen zelf de regie wil houden bij het aanwijzen van mogelijke locaties. Dat moet op gezag van de provincie Overijssel voor 1 juli, anders kan ‘Zwolle’ zelf initiatieven voor windenergie in behandeling nemen. Kraak zegt dat argument niet te begrijpen. In het onderzoek van adviesbureau Bosch en Rijn staat dat het gemeenten vrij staat de landelijke geluidsnormen af te wachten. In principe is het nu mogelijk dat binnen de gemeentegrenzen windmolens komen met een geluidsbelasting van 47 decibel op 400 meter afstand van een woning.

 

Tegenwind Haaksbergen hekelt ook de schadelijke effecten op natuurgebieden Buurserzand en Haaksbergerveen. „Met allerlei beschermde vogelsoorten bedenk je het toch niet om windmolens in de omgeving neer te zetten.”

 

Doelen voor 2030

Volgens de afspraken binnen de Regionale Energiestrategie (RES) moet in Twente in 2030 1,5 terrawattuur aan elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Haaksbergen zou 30 hectare aan zonnevelden, 22 hectare zonne-energie op dak en vijf windmolens moeten bijdragen, goed voor 94 gigawattuur. In april en mei debatteert de politiek in Haaksbergen over de plannen.

 

Bron : Tubantia.NL

https://www.tubantia.nl/haaksbergen/verzet-tegen-windmolens-zes-keer-zo-hoog-als-de-kerktoren-in-buurse-haaksbergen-wil-braafste-jongetje-zijn~aac9ad3d/

 

 

Zie ook o.a.

https://emls.webnode.nl/search/?text=windmolens