Gerechtshof Amsterdam oordeelt: Rusland moet 50 miljard dollar betalen aan voormalige Yukos-aandeelhouders

23-02-2024 10:44

Na negentien jaar is er in de Yukos-zaak uitspraak gedaan. Het Gerechtshof in Amsterdam oordeelt dat de drie voormalige Yukos-aandeelhouders 50 miljard dollar moeten krijgen van Rusland. Dat meldt de NRC.

 

Inmiddels zijn er – sinds het faillissement van oligarch Mikhail Chodorkovski – meerdere rechtszaken gevoerd tussen Rusland en de aandeelhouders van de oliemaatschappij Yukos in Nederland. Dinsdag heeft het Gerechtshof in Amsterdam besloten dat Rusland de drie voormalige aandeelhouders een schadevergoeding van 50 miljard moet betalen wegens onrechtmatige onteigening, zoals in 2014 door het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag is besloten, meldt de NRC.

 

Bedrog

De zaak was eerder terugverwezen door de Hoge Raad in 2021. De Hoge Raad verwierp bij de cassatie die door Rusland was aangespannen alle bezwaren, behalve één. Rusland probeerde in een laatste poging de voormalige aandeelhouders te beschuldigen van malversatie tijdens de arbitrage. Het Gerechtshof heeft deze beschuldiging verworpen, omdat deze te laat zou zijn gedaan. Ook heeft het Hof te kennen gegeven dat de arbiters in 2014 niet een andere beslissing hadden genomen als de documenten (waarop Rusland zich beroept) eerder in de procedure waren aangebracht.

 

Bron : AdVoCatie.NL en NRC

https://www.advocatie.nl/nieuws/gerechtshof-oordeelt-rusland-moet-50-miljard-betalen-aan-voormalige-yukos-aandeelhouders/