NEDERLAND - Organen van Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) liggen overhoop over toezichtdossier.

12-04-2023 10:14

De hervorming van het stelsel van toezicht op de advocatuur lijkt nog altijd ver weg. Het College van Toezicht is onderling verdeeld, het College van Afgevaardigden baalt van de eigengereidheid van de algemene raad en minister Weerwind lukt het niet om zelfstandig een plan te maken.

[ ... ]

 

Opm. EMLS

========== 

Wat is de rol van de Advocatuur ? De NOVA is gedeeltelijk een ondernemersvereniging en gedeeltelijke een publiekrechtelijke organisatie.

Tja,...  en als justiabelen de naam van de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar van advocaten respectevelijk kun kantoren willen weten geeft men niet thuis althans dat blijkt in de 22 jaar onder de rechter zijnde Enschedese vuurwerkrampzaak. De Tweede Kamer is aan zet ook hoe advocaten die gelijktijdig rechter (rechter-plaatsvervanger) zijn, zijn verzekert als advocaat en het advocatenkantoor waar als advocaat wordt gewerkt. Verandering op het toezicht had al na 13 mei 2000 behoren te worden ingevoerd gelet op de toen al "bestaande praktijk" van dubbelfuncties binnen de advocatuur. Het ligt in de rede voor zowel Tweede- alswel Eerste Kamer om met spoed het tuchtrechtelijk rechtspreken via de Raden en Hof van Discipline bij wet te wijzigen te beginnen met de Advocatenwet-2015.