Openheid en heldere regels ontbreken: Overijssel bungelt onderaan transparantielijst

07-03-2023 09:45

Waar voor het Rijk strenge integriteitsregels gelden en in de maak zijn, zijn provincies nog lang niet zo ver. Zo kent Overijssel geen gedragscode en ontbreekt een openbaar register van geschenken.

 

Provincies houden er verschillende afspraken op na bij het bevorderen van integriteit en transparantie van gedeputeerden, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en Open State Foundation (OSF). Zij namen de provinciale lobbyregels onder de loep en constateren dat er in Overijssel heel veel te verbeteren valt.

 

Ze gaan over belangrijke zaken als stikstof, woningbouw en het openbaar vervoer. Maar afspraken van gedeputeerden met belangenbehartigers worden door lang niet alle provincies bijgehouden in een openbare agenda. En of er tijdens zo'n afspraak geschenken van hand tot hand gaan? Ook dat is in veel gevallen niet duidelijk. Alleen Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg houden hun online geschenkenregister goed bij. Overijssel doet dat niet.

 

Overijssel onderaan lijst

De verschillen die de krant en OSF hebben geconstateerd gaan ook over de screening bij het aantreden van gedeputeerden, de afkoelperiode na vertrek en de opgave van neveninkomsten. De colleges van de provincie Utrecht en Limburg scoren het best op deze punten. In Noord-Holland, Noord-Brabant en Overijssel valt nog veel winst te behalen.

Deze provincies zijn het minst transparant over hun lobbyregels aldus de onderzoekers, die de 'Bert Boerman-bommel' als voorbeeld aanhalen. Keolis vernoemde een treinstel naar de gedeputeerde omdat hij 'in zijn functie als gedeputeerde een essentiële bijdrage leverde aan de ontwikkeling van nieuwe vervoersstromen in Overijssel', aldus Keolis destijds.

 

Maar Keolis bleek te hebben gesjoemeld bij de aanbesteding en moest de naam van Boerman verwijderen. Gedeputeerde Boerman heeft altijd benadrukt dat zijn naam op de trein niets te maken heeft met het winnen van de concessie.

 

Bron : RtvOost.NL

https://www.rtvoost.nl/nieuws/2203294/openheid-en-heldere-regels-ontbreken-overijssel-bungelt-onderaan-transparantielijst

 

==========

Opm.: EMLS

Als openheid en heldere regels ontbreken is de niet-open-provincie verworden tot een "speeltuin" voor speculanten en profiteurs en schept daardoor "uitpondingsmogelijkheden" en o.a.  oneigenlijke verdienmodellen voor advocaten die "diepe zakken-clienten  bedienen"