Sociale Advocatuur // Rechtsbehoevenden met minder geld staan straks in hun hemd’

15-05-2023 17:00

De sociale advocatuur worstelt. De beroepsgroep heeft weinig jonge aanwas en de vergoedingen zijn mondjesmaat. Toch bestiert een aantal advocaten het vak nog altijd geestdriftig. Wie zijn die doorzetters en waarom blijven ze trouw aan het beroep?

 

Advocaten die werken op basis van toevoegingen – door de overheid gefinancierde rechtsbijstand – hebben het niet makkelijk. Eind vorig jaar publiceerde onderzoeks- en adviesbureau Panteia een onderzoek naar de arbeidsmarkt voor de sociale advocatuur. De belangrijkste conclusie? Overal zijn arbeidsmarkttekorten, maar de tekorten die zich in de sociale advocatuur zullen voordoen, zijn ‘bijzonder problematisch’.

 

Enerzijds is de vergrijzing daar debet aan: veel sociaal advocaten gaan binnenkort, of zijn al met pensioen. Daarnaast staan jonge pleiters-in-spe niet te trappelen om het vak in te rollen, grotendeels omdat het financieel niet loont. Volgens de onderzoekers is de oplossing dan ook vooral meer geld. Zo bieden hogere vergoedingen voor sociaal advocaten, waardoor zij een hoger inkomen krijgen, soelaas. Jarenlang werd door de verschillende kabinetten-Rutte echter juist beknot op de gesubsidieerde rechtsbijstand.

 

Middels allerlei initiatieven werd ingezet op het zo vroeg mogelijk tackelen van juridische problemen, waardoor minder advocaten nodig zouden zijn. Met alle gevolgen van dien, zoals inmiddels bekend is. In 2021 trok het kabinet daarom tientallen miljoenen euro’s extra uit om de sociale advocatuur te

versterken. Dit gebeurde in lijn met het eerste scenario van de aanbevelingen van de commissie Van der Meer. Deze commissie drong jaren eerder al aan op structureel meer financiële middelen naar de sociale advocatuur, onder meer om weer tot realistische vergoedingen voor advocaten te komen.

 

De huidige minister voor rechtsbescherming, Franc Weerwind, trekt deze lijn door. Begin dit jaar stelde hij in een Kamerbrief onder andere vast te houden aan bestaande doelstellingen voor de verbetering van de rechtsbijstandkwaliteit en goede vergoedingen. Verder verlengde Weerwind de subsidieregeling voor de beroepsopleiding sociale advocatuur, die bedoeld is om jonge aanwas te stimuleren.

 

Drie op een rij

Maar wie zijn die advocaten, die tegen relatief lage vergoedingen cliënten bijstaan die zich geen advocaat kunnen veroorloven? De zaken waarmee sociaal advocaten te maken hebben zal voor de doorsnee Zuidas-advocaat een ver van zijn of haar-bedshow zijn. Ze staan geen grote kapitaal krachtige partijen bij, maar mensen met een laag inkomen die kampen met problematische echtscheidingen, arbeids- en huurconflicten of schulden.

 

Bron : Advocatie.NL

https://www.advocatie.nl/nieuws/drie-sociaal-advocaten-rechtsbehoevenden-met-minder-geld-staan-straks-in-hun-hemd/