Voormalig advocaat van Sanderink trekt hoger beroep tuchtzaak bij Hof van Discipline in meldt het Financieel Dagblad (FD)

29-03-2023 13:58

Het Financieel Dagblad (FD) opende op 28 maart 2023 de berichtgeving onder de kop Ex-advocaat van Sanderink staakt verzet tegen tuchmaatregelen.

Dit werd vandaag aangehaald door Advocatie onder de titel Advocaat Sanderink trekt hoger beroep tuchtzaak in en vevolgt ;

Aldo Verbruggen, voormalig advocaat van zakenman Gerard Sanderink, gaat niet meer tegen het oordeel van de Raad van Discipline in. Het oordeel dat de Zuidas-advocaat ‘niet-onafhankelijk, misleidend en opportunistisch’ handelde bij zijn optreden voor Gerard Sanderink, is daarmee definitief.

 

Dit bevestigt Jonas Verheul, advocaat van Verbruggen, tegen het FD. Zijn beroep zou oorspronkelijk op 3 april worden behandeld, maar dat gaat nu dus niet meer door. Verbruggen kreeg van de tuchtrechter een voorwaardelijke schorsing van vier maanden en een berisping.

 

De tuchtzaak volgde op de ruzie tussen Sanderink en zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Sanderink is al jaren verwikkeld in een juridisch gevecht met zijn ex-vriendin. Zij zou volgens de zakenman onder andere fraude hebben gepleegd bij Dutch Solar Systems (DSS) – een van Sanderinks bedrijven, waar Van Egten directeur was – en begin 2019 verantwoordelijk zijn geweest voor een FIOD-inval bij Strukton (een ander bedrijf van Sanderink). Sanderink is inmiddels geschorst als bestuurder bij Strukton en IT-concern Centric.

 

Onderzoek

Verbruggen werd door Sanderink ingehuurd om onderzoek te doen naar de vermeende criminele activiteiten van Van Egten. Het rapport dat werd gepubliceerd leek echter te rammelen. Van Egten dwong daarom een rectificatie en verspreidingsverbod af, en stapte bovendien naar de tuchtrechter. Ook de Amsterdamse deken liet het voorval niet gaan, en diende een dekenbezwaar in.

 

De Raad van Discipline oordeelde vorig jaar dar Verbruggen zijn rol als onafhankelijk onderzoeker niet juist ingevuld had: hij deed niet alleen onderzoek, maar was daarnaast ook belangenbehartiger van Sanderink en zijn bedrijf. Het rapport dat mede door hem was opgesteld, was daarom niet objectief.

 

De prominente advocaat was het niet eens met het oordeel en gaf aan in beroep te gaan tegen de maatregelen. Nu ziet hij hier vanaf. Volgens zijn advocaat staat deze beslissing niet haaks op eerdere berichtgeving over ‘nieuwe informatie die zijn zaak in een ander daglicht zou stellen’, maar ziet hij van het hoger beroep af om de zaak achter zich te kunnen laten.

 

Bronnen : FD.NL    Advocatie.NL  

https://fd.nl/bedrijfsleven/1471906/ex-advocaat-van-sanderink-staakt-verzet-tegen-tuchtmaatregelen-i2c3calQrdzv

https://www.advocatie.nl/nieuws/advocaat-sanderink-trekt-hoger-beroep-tuchtzaak-in/  

 

Zie ook

https://www.tubantia.nl/enschede/raad-van-discipline-schorst-oud-advocaat-van-gerard-sanderink-blij-dat-hij-is-ontmaskerd~a374c015/  

 

en zie o.a. ook   

https://emls.webnode.nl/nieuws/