‘22 miljard aan belastingontwijking dankzij Nederland’

31-01-2020 08:09

Het geld dat multinationals via Nederland wegsluizen is twee keer zo groot als gedacht. Ons belastingklimaat kost andere landen jaarlijks 22 miljard euro aan gederfde belastinginkomsten.

 

Dochters

Dit zegt de Tilburgse hoogleraar en programmaleider bij het CPB Arjan Lejour in een interview met dagblad Trouw.  Het Nederlandse belastingregiem staat toe dat buitenlandse multinationals de winsten van hun dochterondernemingen eerst door Nederland sluizen, voor die teruggaan naar het moederbedrijf. Het is voor het eerst dat aan deze vorm van belastingontwijking bij benadering een prijskaartje is gehangen.

 

Europarlement

De belastingroute is legaal en gaat via brievenbusfirma’s die multinationals in Nederland opzetten. Maar nog geen jaar geleden bepaalde het Europees Parlement in een motie dat Nederland belastingontwijking faciliteert en daar een einde aan zou moeten maken. Andere landen lopen veel belastinginkomsten mis. Hoe hoog dat bedrag is berekende Lejour: het is rond de 22 miljard euro per jaar.

 

Twee keer zo hoog

Lejour kwam tot 22 miljard euro door tien internationale onderzoeken naar het wereldwijde belastingvoordeel op een rij te zetten. Van die uitkomsten rekende hij het gemiddelde uit, om daar het Nederlandse aandeel in te berekenen op basis van de buitenlandse investeringen die Nederland binnenkomen en direct verlaten. Eerder schatte het Europees Parlement dat Nederland de andere EU-landen zo’n 11 miljard kost.

 

‘Levert ons niets op’

Lejour noemt het ‘maatschappelijk onwenselijk’. ‘Het druist in tegen de geest van de wet. De brievenbusfirma’s die dit doorsluizen mogelijk maken, hebben geen enkele andere functie dan het ontwijken van belasting.’ Volgens de hoogleraar houdt Nederland nagenoeg niets over aan de ontwijking die het faciliteert aan buitenlandse bedrijven. De winst komt binnen, maar verdwijnt ook direct weer. Daar heft de fiscus niet op. Het voordeel is voor de multinationals, het verlies is voor het land waar de dochteronderneming is geplaatst.

 

Strengere wet

Op initiatief van de oppositie heeft het huidige kabinet de teugels wat deze belastingontwijking betreft iets strakker aangetrokken. Gaat er bedrijfswinst over intellectueel eigendom via Nederland naar een erkend belastingparadijs zoals Bermuda of de Kaaimaneilanden, dan moet vanaf 2021 wél belasting worden afdragen. Volgens de Tilburgse hoogleraar scheelt dat zo’n 10 procent aan internationale belastingontwijking, circa 2 miljard euro.

 

Plek 4

Nederland staat op plek vier op een internationale ranglijst van belastingparadijzen die is samengesteld door Tax Justice Network. Ons land moet de Britse Maagdeneiland, Bermuda en de Kaaimaneilanden voor laten gaan, maar laat bekende fiscale vrijhavens als Zwitserland, Luxemburg en Ierland achter zich.

 

Bron : Trouw.NL

Bron : AccountancyVanmorgen.NL

 

 

https://www.trouw.nl/economie/belastingklimaat-nederland-kost-rest-van-de-wereld-22-miljard-euro~bc322f41/?utm_source=TR&utm_medium=email&utm_campaign=20200130%7Cdaily&utm_content=Belastingklimaat%20Nederland%20kost%20rest%20van%20de%20wereld%2022%20miljard%20euro&utm_term=114079&ctm_ctid=593d87178cd3bbb0efcea707f8a019fc

 

https://www.accountancyvanmorgen.nl/2020/01/30/belastingontwijking-via-nederland-22-miljard/