ACM onderzoekt inkoopkartel in de agrarische sector

25-11-2019 09:19

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij verschillende grote handelaren in de agrarische sector. De ACM vermoedt dat zij verboden afspraken hebben gemaakt over de inkoopprijs die zij aan boeren betalen.

 

Prijsafspraken benadelen boeren

Afspraken tussen inkopers over de prijs die zij betalen aan producenten zijn niet toegestaan. De ACM vermoedt dat de handelaren de inkoopprijs met elkaar hebben afgestemd. Dit soort gedrag kan leiden tot benadeling van boeren doordat zij een lagere prijs krijgen voor hun producten.

 

Hoe loopt het onderzoek verder?

De ACM onderzoekt de komende tijd of de Mededingingswet inderdaad is overtreden. De ACM kan tot de conclusie komen dat de wet niet overtreden is. Dan stopt het onderzoek. Als de ACM wel een overtreding vindt, kan dat leiden tot een sanctie.

 

Wat de ACM nog meer doet in de agrarische sector

Naast dit specifieke onderzoek naar verboden prijsafspraken, onderzoekt de ACM meerdere signalen over andere mogelijke overtredingen van de Mededingingswet in de agrarische sector.

 

Ook doet zij momenteel een studie naar de opbouw van prijzen in de agrarische sector. De weg die ons voedsel aflegt van boer tot bord kent vele schakels. De monitor laat straks voor een aantal producten per schakel zien, welke prijs ondernemingen betaalden voor inkoop van een product en wat hun verkoopprijs is.

 

Bron :  ACM.NL

https://www.acm.nl/

 

 

=================================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 25 november 2019