Agrarisch Recht // Geen verlenging van de uitrijtermijn van dierlijk mest

30-08-2022 17:10

Landbouwminister Henk Staghouwer geeft geen verlenging van de uitrijtermijn van dierlijke mest.

 

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) had hier om gevraagd, omdat veel melkveehouders door de droogte minder mest hebben kunnen uitrijden. Staghouwer oordeelt echter dat uitstel van de uitrijperiode milieutechnisch niet verantwoord is. Hij baseert zich op een advies van de Commissie Deskundigen Meststoffen (CDM).

 

CDM wijst erop dat de nitraatconcentraties in grond- en oppervlaktewater in 2018 zijn gestegen na de droogte. Mede door de regionale droogte in 2019 en 2020 bleven deze concentraties hoog in de zandregio‘s.

 

Daarnaast is het volgens CDM niet zinvol om te bemesten na een droge periode, omdat door de droogte de gewasgroei minder is en de mineralen nog in de bodem zitten. Het uitrijden van mest leidt dan juist tot risico op uitspoeling, aldus CDM. Staghouwer ziet het als een bedrijfsrisico als melkveehouders nu meer mest moeten opslaan of afvoeren, omdat ze het niet kunnen benutten op eigen land.

 

Vanggewas per 1 oktober

NMV vroeg naast uitstel van de uitrijperiode op grasland, die tot 1 september loopt, ook om coulant te zijn met de handhaving om per 1 oktober een vanggewas in te zaaien na de teelt van mais op zand- en lössgronden en om het scheurverbod voor grasland op te heffen. Ook die verzoeken worden niet gehonoreerd. Scheuren van grasland na 1 september kan zeker in een droog jaar leiden tot extra stikstofverliezen naar de bodem. Ook het later inzaaien van een vanggewas zal volgens de minister leiden tot minder stikstofopname en een hoger risico op nitraatuitspoeling, ook onder droge omstandigheden. CDM adviseert zowel bouwland als grasland niet meer te bemesten als de droogte aanhoudt. Verlening van de uitrijperiode op bouwland, die op 15 september afloopt, vindt CDM ook niet verstandig.

 

Bron: o.a. Boerderij.NL