Awb-Bechikkingen via e-mail tijdens coronacrisis ?

10-04-2020 09:11

Net zoals 90% van Nederland werken ook de meeste ambtenaren bij gemeenten thuis. Hoe gaat u dan om met het versturen van beschikkingen en beslissingen op bezwaar per e-mail? Welke mogelijkheden kent de Algemene wet bestuursrecht (Awb)?  Het juridisch team van Stimulansz geeft antwoord.

 

Vraag

Door de coronacrisis werken de meeste ambtenaren uit onze gemeente thuis. In hoeverre kunnen wij de beschikkingen en beslissingen op bezwaar per mail versturen?

 

Antwoord

In artikel 3:41 van de Algemene wet bestuursrecht staat dat besluiten bekendgemaakt worden door toezending of uitreiking aan de betrokkene. Daarmee wordt bedoeld het fysiek per post versturen. Maar een bestuursorgaan mag een besluit ook via e-mail besturen. Dat kan op grond van artikel 2:14, eerste lid van de Awb . Voorwaarde is dan wel dat betrokkene kenbaar heeft gemaakt dat hij  op die manier voldoende bereikbaar is. Ook kan een belanghebbende  kenbaar maken dat hij  via e-mail bereikbaar is door dit expliciet aan te geven. Hij heeft de gemeente bijvoorbeeld  verzocht alle correspondentie te versturen naar een bepaald e-mailadres. Daarnaast kan uit de handelingen van betrokkene blijken dat hij via  e-mail bereikbaar is. Bijvoorbeeld omdat betrokkene eerder ook al met de gemeente heeft gecommuniceerd per e-mail. Dat een betrokkene dus ook impliciet kenbaar kan maken dat hij via e-mail voldoende bereikbaar is heeft de Hoge Raad bevestigd in het arrest van 19 oktober 2018, ECLI:NL:HR:2018:1967.

 

Beschikkingen en beslissingen op bezwaar kunt u  dus per e-mail  verzenden als betrokkene kenbaar heeft gemaakt per e-mail goed bereikbaar te zijn. Misschien  is het handig om eerst even telefonisch contact op te nemen met betrokkene om te vragen of het bericht per e-mail verzonden kan worden. Anders  kunt u in het dossier van betrokkene  nakijken of eerder per e-mail met betrokkene is gecorrespondeerd.

 

In het derde lid van artikel 2:14 van de Awb wordt nog aangegeven dat wanneer een bestuursorgaan langs elektronische weg communiceert, dat op een betrouwbare en vertrouwelijke manier dient te gebeuren. Lees verder op Binnenlands Bestuur.

 

Bron : BinnenlandsBestuur.NL

https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/kennispartners/stimulansz/beschikkingen-via-e-mail-tijdens-coronacrisis.12860316.lynkx?tid=TIDP324637XE0818295378A41859D5BC0430D6A5234YI5&utm_campaign=BB_Dossier%20Corona&utm_medium=email&utm_source=SMG&utm_content=25_10-04-2020

 

 

============================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 10 april 2020