Belegde ABP 570 miljoen in foute wapenbedrijven ? Negen van de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenfabrikanten die systemen leveren aan landen die de mensenrechten schenden.

29-11-2019 08:14

'ABP BELEGT 570 MILJOEN IN FOUTE WAPENBEDRIJVEN' 

Negen van de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenfabrikanten die systemen leveren aan landen die de mensenrechten schenden. Deze pensioenfondsen beleggen in totaal voor meer dan een miljard euro in veertien van dit soort wapenbedrijven. ABP belegt zo'n 570 miljoen euro, blijkt uit het onderzoek van de Eerlijke Pensioenwijzer van vredesorganisatie PAX naar beleggingen van pensioenfondsen.

 

Pensioengeld naar wapenbedrijven

 

'Het pensioengeld van de meeste Nederlanders wordt voor een deel geïnvesteerd in wapenbedrijven die de gevechtsvliegtuigen van bijvoorbeeld Saudi-Arabië in de lucht houden,' zegt Cor Oudes van PAX. 'Deze vliegtuigen worden ingezet bij bombardementen die in Jemen veel burgerslachtoffers maken.' De Nederlandse overheid heeft de wapenexport naar Saudi-Arabië vanwege de oorlog in Jemen sinds 2016 sterk beperkt. Toch komt pensioengeld terecht bij wapenbedrijven die leveren aan dat land, zegt Oudes.

 

Reactie ABP

 

ABP spreekt bedrijven waarin het belegt erop aan als ze zich niet aan VN-regels voor verantwoord ondernemen houden, reageert het fonds. Als dat op niets uitdraait, worden ze van de hand gedaan. ABP doet bedrijven die wapens produceren niet volledig in de ban, volgens een woordvoerder mede omdat het fonds politie- en defensiepersoneel als deelnemer heeft.

 

927 miljoen

 

Pensioenfonds ABP, PFZW en PME belegden de grootste bedragen in de bedrijven, samen 927 miljoen euro, aldus het onderzoek. Het enige grote Nederlandse pensioenfonds dat geen geld in 'foute' wapenleveranciers investeert, is metaalsectorfonds PMT.

 

Geloosd

 

PME liet aan Eerlijke Pensioenwijzer weten aandelenbeleggingen in een aantal controversiële bedrijven te hebben geloosd sinds het onderzoek werd uitgevoerd. Andere beleggingen in wapenbedrijven worden mogelijkerwijs ook uit de portefeuille gehaald, laat het fonds weten. (ANP/redactie)

 

Bron : BinnenlandsBestuur.NL

https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/abp-belegt-570-miljoen-in-foute-wapenbedrijven.11566750.lynkx?tid=TIDP249168X283F74F88AA84A08963328D099323DF8YI5&utm_campaign=BB_NB_Dagelijks&utm_medium=Email&utm_source=SMG&utm_content=649_29-11-2019

 

 

================================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 29 november 2019