Beleggers Wirecard klagen EY aan via Nederlandse claimstichting

08-04-2022 09:56

Beleggers in het failliete Duitse fintechbedrijf Wirecard willen 1,5 mrd euro aan schade verhalen op accountantskantoor EY. Dat gaan ze doen via een Nederlandse claimstichting.

 

30.000 gedupeerden

Volgens de initiatiefnemers van de claimstichting, de Duitse vereniging voor de bescherming van de rechten van aandeelhouders DSW en twee advocatenkantoren, zijn er ruim 30.000 gedupeerde beleggers die gezamenlijk zo’n 1,5 miljard euro claimen. De Nederlandse stichting biedt volgens hen de mogelijkheid om gedupeerden uit verschillende Europese landen in één keer te vertegenwoordigen en tot een schikking te komen. De Duitse wet biedt die mogelijkheid niet.

 

‘Ongefundeerd’

Beleggers probeerden eerder al de Duitse financiële toezichthouder Bafin aansprakelijk te stellen voor hun schade omdat die steken zou hebben laten vallen. In twee rechtszaken besloten Duitse rechters dat dit niet mogelijk is. Nu worden de pijlen gericht op EY Deutschland en EY Global. Het accountantskantoor keurde jaarrekeningen van Wirecard goed, terwijl er bijna 2 miljard euro aan fictieve bezittingen op de balans stond. De claimstichting denkt dat de zaak drie tot vier jaar kan duren. EY laat weten claims tegen het Duitse kantoor als ‘ongefundeerd’ te beschouwen. ‘Alle gerechtelijke uitspraken van verschillende kamers van het Landgericht München die in dit verband al zijn gedaan, bevestigen het standpunt van EY’, laat het kantoor in een verklaring weten.

 

Bron: Reuters

https://www.accountancyvanmorgen.nl/2022/04/07/beleggers-wirecard-klagen-ey-aan-via-nederlandse-claimstichting/