BRUSSEL - EU-subsidie voor lokale omroepen. De Europese Unie wil het lokale medialandschap in media-arme steden en dorpen nieuw leven inblazen.

04-01-2023 11:02

Binnenlands Bestuur meldt dat EU-subsidie voor lokale en regionale omroepen op komst is.

Dertig lokale en regionale omroepen in de Europese Unie die een grote rol vervullen in de lokale democratie kunnen binnenkort in aanmerking komen voor een EU-subsidie.

 

Brussel stelt een financiële impuls van meer dan 2 miljoen euro beschikbaar voor het project Lokale media voor democratie (#localmedia4democracy). Het project wil het lokale medialandschap in media-arme steden en dorpen nieuw leven inblazen.

 

Dat doet de Europese Commissie in samenwerking met de Europese Federatie van Journalisten, met het Centre for Media Freedom and Pluralism (CMPF), International Media Support (IMS) en Journalismfund.eu

 

Innovatie

Via een Media Funding Scheme zal Journalismfund.eu financiële steun verlenen aan lokale en regionale omroepen op plaatsen waar de toegang tot informatie is afgenomen. De geselecteerde media zullen ook technische ondersteuning en begeleiding krijgen om hun organisatiecapaciteit, journalistieke innovatie en zakelijke duurzaamheid te verbeteren.

 

Gemeentelijke bijdragen

Ook in veel gemeenten in Nederland kunnen media hun verschillende functies niet meer naar behoren uitvoeren, vanwege een gebrek aan journalistieke kwaliteit, te weinig geld en een te grote afhankelijkheid van gemeentelijke bijdragen, zo is al eerder geconstateerd.

 

Lokale publieke omroepen kunnen ook in 2023 en 2024 rekenen op extra investeringen. Voor 2023 stelt staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) 15,9 miljoen euro beschikbaar om lokale publieke omroepen te ondersteunen in hun professionalisering en onafhankelijkheid, in 2024 neemt dat toe tot 18,9 miljoen euro.

 

Lokaal omroepbestel

De toekenning van zendvergunningen en subsidie van lokale omroepen loopt nu nog veelal via de gemeenten. In 2025 moet er een nieuw lokaal omroepbestel van start gaan. Een van de belangrijkste wijzigingen wordt een zwaardere procedure om een aanwijzing als lokale publieke omroep te krijgen. Deze omroepen krijgen dan structureel meer financiering.

 

In plaats van de huidige financiering vanuit het gemeentefonds gaat de rijksoverheid zelf zorgen voor een basisbekostiging voor lokale publieke omroepen. Dat geeft omroepen meerjarige zekerheid over hun financiering en een onafhankelijkere positie ten opzichte van gemeenten.

 

In het voorjaar van 2023 zullen de definitieve plannen over dit nieuwe stelsel worden gepresenteerd.

 

[ ... ]