Brussel start juridische procedure tegen Polen

31-07-2017 07:46

De Europese Commissie is juridische stappen tegen Polen begonnen vanwege een nieuwe wet die de rechtsstaat hervormt. De procedure wegens inbreuk op EU-wetgeving is vrijdag in gang gezet nadat de wet officieel werd gepubliceerd, maakt de commissie zaterdag bekend. Polen moet binnen een maand reageren op de aanzegging. Een inbreukprocedure kan leiden tot een zaak bij het Europese Hof van Justitie.

 

Het gaat om een wet die de minister van Justitie het recht geeft voorzitters van gewone rechtbanken te benoemen, te ontslaan of het dienstverband te verlengen tot na hun pensioenleeftijd. Door deze beoordelingsvrijheid wordt de onafhankelijkheid van de Poolse rechtbanken ondermijnd, vreest de commissie.

 

Ook kan het niet dat Polen voor de lagere rechters een pensioenleeftijd introduceert van 60 jaar voor vrouwen en 65 jaar voor mannen. Dat is discriminatie, aldus de commissie.

 

Vicevoorzitter Frans Timmermans heeft de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie opnieuw uitgenodigd om ,,de dialoog te hervatten." Brussel heeft grote zorgen over vier nieuwe wetten die regeringspartij PiS macht geven over het gerechtelijk systeem.

 

De Poolse onderminister voor Europese Zaken noemde het besluit van de commissie zaterdag ,,niet gerechtvaardigd''. Konrad Szymański zei tegen staatspersbureau PAP dat rechtbankvoorzitters in Polen vooral een administratieve rol spelen.

 

Ook wees de bewindsman de kritiek van de hand op de verschillen in pensioenleeftijd voor mannelijke en vrouwelijke rechters. Hij wees erop dat dat besluit ter voorbereiding dient op een wetswijziging die in oktober ingaat. Dan wordt de pensioenleeftijd ook voor mannen en vrouwen in andere beroepsgroepen verlaagd naar 65 en 60.

 

Bron: European Commission

https://www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvj9idsj04xr6/vkgbhk7b5typ?ctx=vh6ukzb3nnt0

 

=========================== 

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 31 juli 2017