Wat was de Rol van de Advocatuur in de Vuurwerkrampzaak en andere zaken // Oud-politicus Aart Jan de Geus nieuw lid van College van Toezicht Advocatuur (CvT)

06-03-2023 08:39

Aart Jan de Geus gaat zich bemoeien met het toezicht op de advocatuur. De ex-CDA-politicus is per 1 januari benoemd tot kroonlid van het CvT. De Geus volgt Jeroen Kremers op, die eind 2022 uit protest tegen belangenconflicten opstapte.

 

Het CvT, de toezichthouder op de lokale dekens, telt in totaal drie bestuurders: twee zogenoemde kroonleden – Roelie van Wijk en sinds 1 januari dus Aart Jan De Geus – en een voorzitter. Laatstgenoemde is Robert Crince le Roy, die tevens algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) is.

 

Neergelegde nevenfunctie

De Geus was in de kabinetten Balkenende I, II en III minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (2002-2007). Daarvoor werkte hij achttien jaar bij vakbond CNV als jurist, bestuurder en vicevoorzitter. Vanaf 2020 is De Geus betrokken bij de advocatuur als voorzitter van de Raad van Advies van de NOvA. Deze nevenfunctie legt hij neer in verband met zijn nieuwe rol als kroonlid van het CvT.

 

Kroonlid en fungerend voorzitter van het CvT, Roelie van Wijk, stelt in een persbericht: “Nu we aan de vooravond staan van een nieuw stelsel van toezicht zijn wij verheugd dat zo’n ervaren bestuurder en toezichthouder als Aart Jan tot onze geledingen toetreedt.”

 

Hervormingsplannen

De voormalige politicus start namelijk bij het CvT op een moment dat er veel commotie is over het toezicht op de beroepsgroep. De minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, introduceerde in september 2022 hervormingsplannen voor het toezicht. De elf lokale dekens moeten worden vervangen door een landelijke toezichthouder – de Landelijke Toezichtautoriteit Advocatuur (LTA) -, die straks een orgaan moet worden binnen de NOvA, waarvoor de beroepsorganisatie ook bestuurders mag benoemen. Verder houdt het CvT op te bestaan in de plannen van Weerwind.

 

Het stelsel met centraal toezicht zou een einde moeten maken aan een reeks schandalen in de advocatuur – zoals de grootschalige fraude bij Pels Rijcken – en criminele ondermijning. De NOvA zelf staat achter Weerwinds plannen, maar vrijwel direct leidde het plan ook tot weerstand – vooral over belangenconflicten en de onafhankelijkheid van de LTA. Met name vanuit het CvT was er felle kritiek, en kroonlid Jeroen Kremers stapte hierom zelf op. Zijn kritiek richtte zich onder meer op de dubbele petten van de algemeen deken.