Desgevraagd dienen studies over risico,s van pesticiden openbaar te worden gemaakt, aldus het Europese Hof van Justitie te Luxemburg.
Rapporten van bijvoorbeeld de chemische industrie die toezichthouders gebruiken om te bepalen of een bepaald bestrijdingsmiddel op de markt mag komen, moeten openbaar worden gemaakt. Het argument dat hierdoor vertrouwelijke commerciële informatie op straat komt te liggen moet worden verworpen.
Dat heeft het Europese Hof van Justitie woensdag geoordeeld. Instanties moeten inzage geven in informatie over de milieurisico’s van het vrijkomen van een pesticide, aldus de rechters, die uitspraak deden in twee zaken.
Greenpeace Nederland had gevraagd om openbaarmaking van rapporten over de onkruidverdelger glyfosaat. De Europese Commissie besloot eind juni de vergunning hiervoor te verlengen. De Bijenstichting wilde documenten inzien over imidacloprid, een gewasbeschermingsmiddel dat funest zou zijn voor bijen. De Nederlandse toezichthouder Ctgb had dat geweigerd.
Bron: ECLI:EU:C:2016:889 https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=Greenpeace&docid=185545&pageIndex=0&doclang=NL&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=2051668#ctx1
===================================
EMLS
Utrecht / Haaksbergen, 23 november 2016