Digitale platformen en cryptovaluta vallen straks ook onder gegevensuitwisseling

19-02-2021 12:01

NEDERLAND // Staatssecretaris Vijlbrief stuurt de antwoorden op vragen over het bericht dat gebrekkige gegevensuitwisseling belastingontwijking in de hand werkt naar de Tweede Kamer.

 

Volgens de Europese Rekenkamer laat de kwaliteit en uitwisseling van fiscale gegevens tussen landen nog veel te wensen over.

 

Vijlbrief schrijft dat over het algemeen de uitgewisselde gegevens bruikbaar zijn , zeker als in elk geval naam en geboortedatum van de belastingplichtige meegeleverd worden. Er is wel verschil tussen lidstaten qua kwaliteit van de gegevens.

 

Recent is DAC7 gereedgekomen waarin geregeld is dat digitale platformen verplicht worden fiscale informatie over hun gebruikers te verstrekken aan de belastingdiensten en dat deze gegevens worden uitgewisseld tussen de belastingautoriteiten van de EU-lidstaten. Met deze wijzigingen zal naar verwachting aan een groot deel van de aanbevelingen van de Europese Rekenkamer tegemoet worden gekomen.

 

Cryptovaluta

De cryptovaluta vallen nu nog niet onder de gegevensuitwisseling maar daaraan werkt de Europese Commissie wel, in weer een wijziging van de DAC. Dat zal gebeuren in een volgende wijziging van de DAC, DAC8.

 

Meer informatie: Ministerie van Financiën.

Beantwoording Kamervragen over het bericht dat gebrekkige gegevensuitwisseling belastingontwijking in de hand werkt.

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-financien/documenten/kamerstukken/2021/02/18/beantwoording-kamervragen-over-het-bericht-dat-gebrekkige-gegevensuitwisseling-belastingontwijking-in-de-hand-werkt