Dossier Vuurwerkramp // Welke rol speelde de "passanten" in Enschede en welke rol speelde de advocatuur ?
Eind januari 2015 heeft een oud tolteamrechercheur bezwaren en beroepsgronden naar voren gebracht waarom hij het niet is met de nieuwe beslissing van Waarnemend Burgemeester mr. de G. van Enschede.
Nog steeds waren enige ontbrekende stukken die bij het gemeentelijk besluit horen niet aan hem verstrekt en daarom werd in rechte om een orde-instructie-maatregel jegens de Burgemeester respectievelijk diens ambtenaar-gemachtigde te treffen verzocht.
Nu de laatste jaren na talloze procedures door Rudi Bakker en ook door journalist Bakker een vrijval heeft plaatsgevonden van geheim gehouden stukken werpt dat een geheel ander licht op de causale verbanden die ten grondslag hebben gelegen aan vorige uitspraken, vonnissen en arresten.
Destijds heeft rechter Breitbarth van de Rb-Almelo ter zitting zijn verbazing uitgesproken waarom er na de vuurwerkramp niet is gerechercheerd op de belangen van de gemeente Enschede voor de ramp om de gronden van SE Fireworks te kunnen kopen i.v.m het prestigieuze project Groot-Roombeek en de belangen die de grondeigenaar en eigenaar van het belendend perceel had bij die uitkoop.
Het wachten is nu op de vrijval van documenten zijnde de 22 jaar geheim gehouden documenten in 24 archiefdozen van het ministerie van Justitie. De inhoud moet openbaar worden gemaakt na door Bakker aangespannen en gewonnen procedures op grond van waarheidsvindings- en algemeen openbaarheidsbelang..