Dossier Almelose Poortaffaire // Problematiek van dubbele petten bij de advocatuur.

26-01-2022 09:19

Advocaten, deurwaarders, notarissen kunnen met autorisatie afgeschermde privéadressen Handelsregister inzien. Door een fout in de advocatenwet 2015 vindt er niet automatisch een schrapkoppeling plaats bij het Handelsregister. Gebleken is dat er enige advocaten zijn die na te zijn gestopt en geschrapt van het plateau toch gebruik zijn blijven maken van de verkregen advocaten privileges.

 

Bekend is geworden dat een Zeeuwse, Rotterdamse en een Almelose ondernemer via een Overijssels juridisch bureau  o.a. Wob- en Archiefwet-procedures hebben ingeleid bij het Centraal Bestuur van de Kamer van Koophandel te Utrecht.

 

Dat bleek 24 januari 2022 bij een hoorzitting op het stadhuis te Almelo waar de behandeling plaatsvond van een Awb-bezwaarschrift van de Almelose ondernemer S in de zogeheten Almelose poortaffaire zaak nadat de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State in november 2021 een uitspraak van de Rechtbank Overijssel vernietigde en gelastte dat Almelo de bezwarenprocedure van S. opnieuw moest behandelen maar dan met een commissie die geen advocaat als voorzitter heeft die in het verleden advocaat was bij de huisadvocatenkantoor van de gemeente Almelo.

De Haagse staatsraden doorzagen de problematiek van meerdere functies verenigd in 1 persoon en de problemen die burgers kunnen krijgen als er dubbele advocatenpetten worden gedragen bij de tegenpartijen in casu de gemeente Almelo wat versluierde beelden oproept.

 

In verband met nog te maken zoekslagen stelde de gemachtigde van B. en W voor aan de nieuwe voorzitter en de hoorcommissieleden om in gezamenlijk overleg met de gemachtigde/juridisch adviseur van S de zitting uit te stellen.

 

De juridisch adviseur van de heer S kon daar in meegaan maar gaf de voorzitter en  leden van de commissie in overweging zich ook te verschonen nu immers was gebleken dat de vorige voorzitter, die tevens advocaat is eind 2021 tegen voor bepaalde tijd was geschorst  door de Advocatentuchtrechter om als advocaat op te treden. Mogelijk kan dit voor de nieuwe voorzitter en commissieleden beweegredenen vormen vanwege allerlei soorten dwarsverbanden die nog niet zijn te overzien om gebruik te maken van het verschoningsrecht temeer nu ook stukken worden opgevraagd door S van een Almelose Notarissenkantoor betrekking hebbende op de Poort/Steeg.

 

De hoorzitting werd met enige weken verdaagd en dat gaf de Voorzitter en de leden van de commissie tevens de gelegenheid te overwegen of zij m.b.t. deze kwestie gebruik wilden maken van het verschoningsrecht. Namens S werd verzocht, indien de commissie gebruik maakt van dat recht dat alsdan de voortzetting en behandeling van het bezwaarschrift zou dienen te geschieden door een geheel nieuwe Commissie bij voorkeur buiten de provincie Overijssel.