Dossier Almelose Poortaffaire // Raad van State behandelt hoger beroep van Almelose ondernemer.

23-04-2021 09:57

De laatste zaak van de openbare dagzitting op 21 april bij Unit 3 zaal 2 van de Afdeling Bestuursrechtspraak betrof de vraag of de gemeente Almelo informatie en/of stukken had achter gehouden. De zaak was door de Almelose ondernemer aangespannen in oktober 2020 en had betrekking op een besluit van B. en W. van Almelo van 2019 ter zake openbaarmaking van documenten m.b.t. de poortaffaire waaronder begrepen notariële bescheiden.

 

De zeer lang slepende Almelose Poortaffaire (vanaf 2006) stond voor het laatst op de rol van de rechtbank Overijssel in 2020.  Zowel bij de rechtbank als wel ter zitting bij de Raad van State werd de ondernemer bijgestaan door een Juridisch kantoor uit Haaksbergen. De gemeente Almelo werd in deze zitting vertegenwoordigd door gemeentelijk juriste mw. mr. W.

 

Bij aanvang van de zitting werd door de raadsman van de ondernemer naar voren gebracht dat zijn cliënt het vreemd vindt dat de gemeente Almelo rechtsbijstand heeft van een advocaat die ook rechter is (rechter-plaatsvervanger).

 

Centraal stond in deze zaak of in de gemeentelijke hoorzitting van de Almelose bezwaarschriftencommissie de documenten/stukken die betrekking hebben op de notariële akte van verjaring van 2008 buiten geding mogen blijven. De raadsman van de ondernemer vond van niet terwijl de vertegenwoordigster van de gemeente vond van wel.

 

De ondernemer voerde ook kort zelf het woord en betoogde dat de bezwaarschriftencommissie van Almelo in deze zaak niet onafhankelijk is. Hij stelde dat hij tijdens de gemeentelijke hoorzitting tot zijn verbazing zag dat toenmalig D-advocaat mr van Z voorzitter was en D-advocatenkantoor de huisadvocaat van de gemeente Almelo was.

 

De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

 

=======================

De Almelose Poortaffaire-zaak was onlangs nog onderdeel van een documentaire en werd mede belicht in een TV-uitzending.

Zie ook : 

https://www.tubantia.nl/almelo/almelose-antiekhandelaar-eist-meer-documenten-poortaffaire-bij-raad-van-state~a5dd26d2/

en

https://emls.webnode.nl/search/?text=poortaffaire&type=