Dossier Almelose Poortaffaire // Henk uit Almelo wil onderste steen boven in poortaffaire, maar data is bij bestuurders verdwenen door nieuwe telefoons

09-02-2024 09:06

De gemeente Almelo hoeft van de Raad van State niet nog eens het hele gemeentearchief overhoop te halen en in e-mailboxen van medewerkers en bestuurders te kijken, om uit te vissen of er nog meer informatie rond de zogeheten poortaffaire boven water te halen valt. Bovendien valt er niet veel meer boven water te halen, want gemeentebestuurders hebben nieuwe telefoons en gegevens zijn daarmee verdwenen.

 

Cerberus Persbureau 09-02-24, 07:30 Laatste update: 08:17

Henk Stegehuis wil nog steeds de onderste steen boven in de bijna zestien jaar oude poortaffaire. Die begon nadat een buurman de poort tussen twee panden afsloot, waardoor Stegehuis niet meer naar zijn voordeur kon. Hij diende een WOO-verzoek (Wet Open Overheid) in.

 

Genoeg gedaan

In een einduitspraak wijst de hoogste bestuursrechter alle bezwaren van Stegehuis van de hand. Volgens de raad heeft de gemeente in tweede instantie voldoende gedaan om alle mogelijke informatie over de poortaffaire boven water te halen. Eerder moest Almelo in opdracht van de hoogste bestuursrechter alsnog een geheel onafhankelijke bezwaarschriftencommissie naar de slepende affaire laten kijken.

 

Stegehuis en diens raadsman Paul Baakman waren niet tevreden over de tweede bezwarenronde en vroegen opnieuw aan de Raad van State om de gemeente Almelo op te dragen nog meer informatie openbaar te maken.

 

De Almeloër verzocht destijds de gemeente op grond van de WOO en de Archiefwet om alle documenten die van 2006 tot 2008 een rol speelden in het conflict te overhandigen. De gemeente oordeelde dat Stegehuis alle (elf) stukken waar hij om vroeg al had gekregen. Daar was Stegehuis het niet mee eens en daarom stapte hij naar de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie. Die zag geen grond om het besluit te herzien.

 

 

Aan het voorzitter­schap van advocaat Harry van Zutphen kleefde in elk geval de schijn van partijdig­heid, meende de raad

 

Stegehuis meende dat de bezwaarschriftencommissie niet onafhankelijk was. Voorzitter Harry van Zutphen zou als huisadvocaat (Damsté) van Almelo een dubbele pet op hebben. Twee jaar geleden alweer stelde de Raad van State Stegehuis in zoverre in het gelijk dat aan het voorzitterschap van Van Zutphen in ieder geval de schijn van partijdigheid kleefde.

 

Nieuwe telefoons, data weg

 

Almelo moest de procedure overdoen en schakelde dit keer een geheel onafhankelijke onpartijdige bezwarencommissie in. Die gaf het gemeentebestuur een nieuw advies, waarna Stegehuis nog 28 extra documenten kreeg. Toch was Stegehuis niet tevreden.

 

De Raad van State vindt het dit keer wel voldoende. Dat er nog veel gegevens ontbreken die op de telefoons van ambtenaren en bestuurders stonden, kan de raad wel begrijpen. Alle medewerkers en bestuurders hebben intussen nieuwe telefoons, en wat er niet meer is, kun je niet openbaar maken. Het doet wat denken aan Mark Rutte, die twee jaar geleden in opspraak kwam omdat hij SMS’jes steevast verwijderde.

 

Maar voor Henk Stegehuis betekent het dat hij mogelijk niet eens de beschikking kan krijgen over alle informatie. Met die uitleg moet hij het doen..

 

Bron: Tubantia.NL en Persbureau Ceberus

 

https://www.tubantia.nl/almelo/henk-uit-almelo-wil-onderste-steen-boven-in-poortaffaire-maar-data-is-bij-bestuurders-verdwenen-door-nieuwe-telefoons~aa815cf5/