Dossier Bitcoins Up-Date 1 // Gaat doorsluizen van vermogen via bitcoins aan banden?

08-03-2022 08:27

In verband met sanctie-omzeilingen is het denkbeeldig dat de meest in gerede in aanmerking komende landen grote bitcoin en andere crypto-munten aankopen doen.

 

Bitcoins hebben geen centraal uitgevende instantie en vallen mede daarom (nog) buiten de sanctie. Het dagelijks Bestuur van de EU (commissie) meent dat het ontstaan van nieuwe volume zou kunnen wijzen op grote aankopen vanuit een bepaald land. Een koper van bitcoins weet niet of hij/zij zonder het te weten geld van “anderen” witwast  en/of  sanctie-omzeiling bewerkstelligt.

 

Het ziet er naar uit dat de onderlinge bitcoins-handelsplatforms hun interne systemen transacties niet kunnen verifiëren. De individuele bitcoin-koper weet derhalve niet of hij/zij een regeringsleider respectievelijk oligarchen hebben geholpen de sancties te omzeilen via verplaatsing van vermogen.

 

Bitcoins hebben geen centraal uitgevende instantie en vallen mede daarom (nog) buiten de sanctie. Het dagelijks Bestuur van de EU (commissie) meent dat het ontstaan van nieuwe volume zou kunnen wijzen op grote aankopen vanuit een bepaald land. 

 

Een koper van bitcoins en/of andere crypto weet niet of hij/zij zonder het te weten geld van “anderen” witwast. Het ziet er naar uit dat de onderlinge bitcoins-handelsplatforms hun interne systemen transacties niet kunnen verifiëren. De individuele bitcoin-kopers (waaronder ook Nederlanders) weten derhalve niet of hij/zij een regeringsleider respectievelijk oligarchen hebben geholpen de sancties te omzeilen via verplaatsing van vermogen en zij weten niet of zij gevrijwaard blijven voor de belastingdienst, gelet o.a. op de discussie rondom de bitcoin-forks.

Zie daartoe o.a.

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-financien/documenten/wob-verzoeken/2022/02/18/besluit-op-wob-verzoek-over-het-fiscale-beleid-op-bitcoin-forks

 

 

Zie o.a. ook

https://emls.webnode.nl/search/?text=bitcoin&type=2

https://emls.webnode.nl/search/?text=bitcoins&type=2

 

En zie de volgende up-date.