Dossier Corona // Is een corona-surveillance via bluetooth wel een juist middel ?

10-04-2020 09:43

 Het kabinet gaat onderzoeken of burgers verplicht een contact-tracing app op hun smartphone moeten installeren die bijhoudt met wie ze in contact zijn gekomen en een waarschuwing kan geven als één van deze contacten met corona besmet is geraakt. Dat lieten premier Rutte en minister De Jonge vanavond tijdens een persconferentie over de coronacrisis weten.

 

Het kabinet wil twee apps gaan inzetten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De eerste applicatie is een zogeheten contact-tracing app, die onder andere in Singapore wordt gebruikt. Deze app houdt via bluetooth bij met welke personen de gebruiker in contact is gekomen. Raakt de gebruiker met corona besmet, dan zullen alle contacten een bericht krijgen met het verzoek om binnen te blijven en een tweede app te downloaden. Via deze app kunnen gebruikers contact houden met een dokter en hun situatie doorgeven.

 

....................

Opm.: EMLS

Vreemd is dat volgens het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) bluetooth een onveilig protocol is, dat je beter zoveel mogelijk kunt uitzetten 

Zie factsheet FS-2011-03 versie 1.2 | 24 mei 2014 en beveiligingsrichtlijnen voor mobiele apparaten