Dossier Corona // NIEUWSBERICHT - Toezicht ACM tijdens coronacrisis

20-03-2020 17:03

De gevolgen van het coronavirus zijn groot voor mensen en bedrijven. Dit is een uitzonderlijke tijd. De ACM volgt de economische  ontwikkelingen op de voet en beantwoordt graag vragen over samenwerking tussen bedrijven om de crisis te bestrijden. Verschillende bedrijven en brancheorganisaties hebben ons al benaderd. Op ACM Consuwijzer staat informatie voor consumenten, bijvoorbeeld over het annuleren van reizen .

 

Samenwerken om schade voor de samenleving te beperken

Concurrentieregels bieden veel  ruimte om in tijden als deze samen te werken om te voorkomen dat mensen en bedrijven de dupe worden.

 

Eerlijk handelen ook in deze situatie

Tijdens de coronacrisis geldt uiteraard ook dat bedrijven geen misbruik mogen maken van onzekerheden en schaarste. Dominante bedrijven mogen nog steeds geen excessieve prijsverhogingen doorvoeren. Bedrijven mogen onderling niet afspreken prijzen te verhogen. Misleiding van consumenten is niet toegestaan. Verkopers mogen geen onterechte claims doen. Bedrijven moeten juiste en realistische informatie blijven geven als producten door bijvoorbeeld sluiting van fabrieken later of niet meer geleverd kunnen worden.

 

Bron : ACM.NL

https://www.acm.nl/nl/publicaties/toezicht-acm-tijdens-coronacrisis