Dossier minder welvaart meer welzijn // Extensieve maar wel duurzame landbouw en veehouderij de oplossing.......
De Achterhoekse gemeente Berkelland stimuleert boeren om kruidenrijk grasland in te zaaien meldt Dagblad Tubantia. Wanneer volgen alle gemeenten ?
De gemeente Berkelland wil dat meer boeren een kruidenrijk grasmengsel gaan zaaien. Om ze daarin te stimuleren ondersteunt ze de crowdfundingscampagne 1001ha van Urgenda en LTO Nederland, zodat boeren een flinke korting kunnen krijgen op zaaigoed voor kruidenrijke weilanden. Landelijk doen al 900 boeren mee.
Kruidenrijk grasland is beter voor klimaat, insecten, bodem en koeien maar ook voor de stikstofproblematiek. Kunstmest is niet meer nodig en dat scheelt CO2- en stikstofuitstoot en draagt bij aan schoner water. Maar dit zaaigoed is duurder en vergt nieuwe kennis van de boer. De korting en gratis begeleiding die 1001ha biedt, maakt het voor agrariërs heel laagdrempelig om met kruidenrijk grasland te experimenteren.
Eerst zien, dan geloven
En dat is nodig, want wat een boer niet kent… Veel boeren willen toch eerst ervaren of het echt wel klopt wat wordt beweerd over dat kruidenrijke gras. Hanneke van Ormondt van Urgenda: „Ze willen het eerst zelf zien, vandaar deze campagne. Boeren kunnen er geheel vrijblijvend aan meedoen.” Er zijn ook geen voorwaarden aan verbonden. „Ze maken zelf uit hoe ze het inzaaien, een heel weiland of stroken er langs, het maakt niet uit. Ze hoeven er geen verantwoording voor af te leggen.”
De campagne startte afgelopen najaar op diverse plekken in het land en voor dit voorjaar heeft ook de gemeente Berkelland zich aangesloten. Voor 100 hectare kruidenrijk grasland. Dat betekent dat enkele tientallen boeren mee kunnen doen, want per boer is er maximaal voor 3 hectare korting beschikbaar, dat is 150 euro. Voor minder dan 3 hectare meedoen kan ook.
900 boeren doen al mee
Inmiddels doen er landelijke zo’n 900 boeren mee aan de actie en experimenteren met anders maaien, bemesten en weiden. Van hen is volgens Urgenda 77 procent zo enthousiast, dat ze verder willen met kruidenrijk grasland. „Ze komen er achter dat het geen verschil maakt met monocultuur, met alleen maar Engels raaigras”, zo is de ervaring van Van Ormondt . „Door de korting is het in aanschaf ongeveer even duur als Engels raaigras, maar de meerkosten van het zaaigoed worden gecompenseerd doordat ze minder kunstmest hoeven aan te schaffen, ook minder dierlijke mest hoeven te gebruiken en de opbrengst van melk hetzelfde blijft.”
Ook ten aanzien van het droogteprobleem heeft kruidenrijk grasland voordelen. Doordat een aantal kruiden veel dieper wortelt dan gras, kunnen deze planten ook vocht uit diepere bodemlagen benutten. De dikkere wortellaag zorgt voor meer waterbergend vermogen
[ ... ]