Dossier Singh // Singh viert zelfs zijn 76e verjaardag in Amerikaanse cel, ondanks belofte terugkeer

14-12-2020 10:50

Even gloorde er hoop voor de 75-jarige Jaitsen Singh. Eind juni vond de Tweede Kamer dat de regering alles op alles moest zetten om Singh naar Nederland te halen, die al ruim 36 jaar gevangen zit na een oneerlijk proces. Toch weigert Justitie zich voor zijn terugkeer in te spannen. Op zijn 76e verjaardag zal Singh nog steeds achter tralies zitten.

 

De Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh is de langst zittende Nederlander in buitenlandse detentie. Hij werd veroordeeld vanwege huurmoorden op zijn vrouw en dochter, maar het proces en daarmee ook de veroordeling rammelde aan alle kanten. Misstanden in de rechtsgang en nalatig handelen – ook door Nederland – stapelden zich op. De Volkskrant ontdekte hoe de Nederlandse overheid faalde in de bijstand van Singh. Consulair bezoek kreeg hij jarenlang niet.

 

Geen beweging

 

In juni leek er een nieuwe kans voor hem te zijn. De SP diende een motie in, gesteund door CDA, D66, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren om hem terug te halen. De meerderheid stemde hiermee in. Maar minister Dekker weigert tot op heden het verzoek tot overbrenging in te willigen (WOTS- procedure). Het gebrek aan strafrestant zou een van de redenen zijn. Ook de binding met Nederland zou een probleem zijn, maar dat argument verwees Van Nispen al naar de prullenmand: hij heeft hier familie.

 

Verslechterde gezondheid

 

Inmiddels gaat de gezondheid van Singh achteruit. De situatie in de gevangenis waar hij zit is bar slecht. Singh heeft praktisch alle hoop verloren, omdat de boodschap duidelijk is: Nederland bekommert zich volstrekt niet om zijn lot.

 

Verjaardagskaartje als steun

 

Om hem nog enige steun in de rug te geven in deze uitzichtloze situatie is het mogelijk om Singh een kaart te sturen voor zijn verjaardag op 31 december. Dat kan naar Postbus 1595, 1000 BN Amsterdam. Wij zullen de post aan de heer Singh doorsturen.

 

Hartelijke groet,

Rachel Imamkhan, Advocaat.

PrisonLAW

 

Zie ook :

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/tweede-kamer-wil-dat-jaitsen-singh-75-na-36-jaar-amerikaanse-cel-naar-nederland-wordt-overgeplaatst~ba3ee39d/

en

https://www.ad.nl/buitenland/nederlandse-singh-73-die-35-jaar-vastzit-in-vs-mag-niet-naar-nederland~ad2fcad2/

 

.....................

Opm.: EMLS

Tweede Kamer, laat minister Grapperhaus de motie uitvoeren !!!

 

 

================================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 14 december 2020