Dossier Toeslagenaffaire // Pieter Omtzigt bij opening tentoonstelling toeslagenaffaire in Hengelo: ‘Het zat verkeerd in onze eigen achtertuin en we hadden het niet door’

06-02-2023 17:04

HENGELO - Een indringende tentoonstelling over slachtoffers van de toeslagenaffaire is zaterdag geopend in Hengelo. Het geeft gedupeerden een gezicht en laat zien dat het ook in Twente een groot probleem is. „Het zat verkeerd in onze eigen achtertuin en we hadden het niet door”, zei Pieter Omtzigt bij de opening.

 

178 gezinnen in Hengelo, 140 in Almelo, meer dan 400 in Enschede. Duizenden mensen in deze regio zijn slachtoffer in de toeslagenaffaire, waarbij ze ten onrechte duizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag terug moesten betalen en door de Belastingdienst zijn bestempeld als fraudeur. Het ontwrichtte gezinnen, bracht mensen diep in de financiële problemen, en kinderen werden uit huis geplaatst.

 

Het gaat vaak over getallen, in plaats van over mensen. Zeker in dossiers van de Belastingdienst. De reizende tentoonstelling en het gelijknamige boek Weggecijferd, Teruggevochten geeft hen een gezicht. Letterlijk. De tentoonstelling, een initiatief van de SP, bestaat uit grote panelen met op de achterkant het dossiernummer van een gezin en op de voorkant hun portret. Gemaakt door fotograaf Bert Teunissen uit Ruurlo.

 

Hoe kan het dat we ons al die jaren niet bewust zijn geweest dat zoveel mensen in onze stad in de knel zaten

 

Mariska ten Heuw, oud SP-wethouder in Hengelo

‘Zoveel mensen in onze stad in de knel’

Op de panelen, die voor het stadhuis in Hengelo zijn geplaatst, staan weliswaar geen gezinnen uit Twente, maar het probleem is ook in deze regio levensgroot, zegt voormalig SP-wethouder Mariska ten Heuw. Zij opende de expositie samen met Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die met SP-Kamerlid Renske Leijten een groot deel van het toeslagenschandaal blootlegde.

 

„Ik ben twaalf jaar wethouder in Hengelo geweest. Het leek lange tijd iets wat ver weg speelde”, zegt Ten Heuw. „In Almere, in Rotterdam, in Eindhoven. Tot wij in 2021 doorkregen dat er in Hengelo ook ruim 170 slachtoffers waren, 140 in Almelo, meer dan 400 in Enschede. Hoe kan het dat we ons al die jaren niet bewust zijn geweest dat zoveel mensen in onze stad in de knel zaten, door het onrecht dat ze door de overheid is aangedaan?”

 

Achteraf bezien hebben mensen zich wel gemeld, weet Ten Heuw nu. „Bij de schuldhulpverlening klopten mensen wel aan. Maar zij hadden het stempel fraudeur. En dan mag je ze niet helpen.”

 

Geen geld voor schoolreisje of voetbal

Bij de opening van de expositie zijn ook mensen aanwezig die zelf slachtoffer zijn in de affaire. Ze zijn blij dat de expositie er nu is in Hengelo, maar naar buiten treden willen ze liever niet. Het is pijnlijk.

 

Het verhaal van acht medeslachtoffers wordt verteld op de panelen. Over mensen die niet geloofd werden door hun familie, dat het echt niet hun eigen schuld was. Over scheidingen door de stress, over kinderen die niet meer mee konden op schoolreisje of niet meer naar de voetbalclub konden omdat er geen geld was. Over een moeder die dag en nacht werkte om haar schulden te betalen en daardoor haar kinderen niet zag opgroeien.

 

Pijnlijk dat de herstelope­ra­tie net zo’n puinhoop aan het worden is als de affaire zelf

 

Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid

‘Hersteloperatie is ook een puinhoop’

Een zeer indringende tentoonstelling, noemt Pieter Omtzigt het. Het zelfstandig Kamerlid uit Enschede knokt al jaren voor het blootleggen van de affaire en het helpen van de gedupeerden. „Ik had gewild dat ik nu, twee jaar na de val van het kabinet vanwege de affaire, had kunnen zeggen dat we een eind op weg zijn. Maar de pijnlijke waarheid is dat dat niet zo is. We zitten middenin een disfunctionele hersteloperatie. Het is pijnlijk om te zien dat het net zo’n puinhoop aan het worden is als de affaire zelf.”

 

‘Verkeerd in onze eigen achtertuin’

Het heeft jaren geduurd voordat de omvang van de affaire werd blootgelegd. Al sinds 2005 zijn er fouten gemaakt door de Belastingdienst. „Ik woonde in Hengelo toen Mariska ten Heuw hier wethouder was. We hebben ons niet gerealiseerd wat zich afspeelde achter voordeuren. Het zat verkeerd in onze eigen achtertuin en we hadden het niet door.”

 

Tot op de bodem uitzoeken

Omtzigt pleit ervoor dat tot op de bodem wordt uitgezocht wat er mis is gegaan en waar het nog meer mis zit bij de overheid. „Inclusief ons rechtsstelsel. Anders zijn het nu de toeslagen bij de Belastingdienst en straks weer een andere uitvoeringsorganisatie waar het misgaat.”

 

Hij hoopt dat ook Kamerleden van de regeringspartijen in actie komen. En hij doet een oproep aan de aanwezigen bij de opening van tentoonstelling. „Houd ons alert over dingen die moeten gebeuren.” Het levert hem bijval op. „Bedankt voor alles wat je met je collega's voor ons hebt gedaan”, zegt iemand. Gevolgd door applaus.

 

Bron : Tubantia.NL

https://www.tubantia.nl/hengelo/pieter-omtzigt-bij-opening-tentoonstelling-toeslagenaffaire-in-hengelo-het-zat-verkeerd-in-onze-eigen-achtertuin-en-we-hadden-het-niet-door~a28d19f2/  

 

Zie ook o.a. :

https://emls.cms.webnode.nl/search/?text=toeslagenaffaire&type=2