Dossier Vuurwerkramp // De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) moet kijken naar het klokkenluiders-vuurwerkramprapport.

18-01-2019 08:37

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) moet het klokkenluidersrapport over de vuurwerkramp doorlichten. Dat gaat de vaste Tweede Kamercommissie Justitie & Veiligheid volgende week aan het kabinet vragen

 

Volgens het rapport van Bredanaar Paul van Buitenen is er in het onderzoek naar de ramp in Enschede structureel gemanipuleerd door justitie. Met het doel dat de overheid vrijuit zou gaan en de schuld bij het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks kwam te liggen, of een brandstichter.

 

Alarmerend

Het initiatief om de OVV aan het werk te zetten komt van de SP, SGP en 50Plus. Zij stellen dit 23 januari in de commissie aan de orde. Maar volgens Ronald van Raak (SP) is er al een ruime meerderheid voor gevonden. De OVV wordt niet gevraagd om de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede zelf te onderzoeken. „Maar in het rapport worden veel misstanden in het toenmalige onderzoek beschreven. Alarmerend. We willen weten: heeft Van Buitenen een punt?”

 

Het rapport van bijna 1200 pagina’s is volgens Van Raak op veel punten zo gespecialiseerd en technisch, dat het voor de Kamerleden moeilijk is te beoordelen. “Daarom is er een grote behoefte om onafhankelijke onderzoekers er naar te laten kijken. De OVV kan zich laten bijstand door andere deskundigen, waar zij zelf de expertise niet voor in huis heeft. Bijvoorbeeld op bestuurlijk of juridisch gebied.”

 

Indrukwekkend

Van Raak zegt zich niet voor te kunnen stellen dat het kabinet een dergelijk verzoek gaat afwijzen. „En anders kunnen we als commissie het ook zelf vragen aan de Onderzoeksraad. Er heerst namelijk een breed gevoel in de Kamercommissie dat we met dit rapport van Van Buitenen aan de slag moeten. We nemen het zeer serieus.” Van Buitenen heeft begin december achter gesloten deuren een presentatie gegeven van zijn bevindingen, waar vier jaar onderzoek aan vooraf ging. Van Raak noemt die presentatie ‘indrukwekkend’.

 

Poep aan de knikker

Paul van Buitenen is positief over deze ontwikkeling. „De Onderzoeksraad Voor Veiligheid is eigenlijk de enige toonaangevende instantie die niet door de ramp besmet is. De raad zal een verificatie doen. Dat tilt mijn rapport van het niveau van ‘aantijgingen’ vast en zeker naar een onafhankelijk, deskundige opvatting dat er werkelijk poep aan de knikker is.”

 

Van Buitenen hoopt uiteindelijk dat er een parlementaire enquête komt naar de ramp, die destijds aan 23 mensen het leven kostte. De ramp is toen onderzocht door justitie en door de Commissie Oosting. Hun oordeel: er lag te veel en te zwaar vuurwerk opgeslagen; daardoor kon de brand zich bij het bedrijf zich ontwikkelen tot een ramp. Van Buitenen meent dat de werkelijke reden de slechte regelgeving en controle van de overheid was. Het Openbaar Ministerie heeft vervolgens de rechterlijke macht structureel en bewust misleid. Daarbij hebben volgens hem onder andere ook de rijksrecherche, het NFI en TNO een kwalijke rol gespeeld. Het TNO beschuldigt hij van wetenschappelijke fraude.

 

 

Bron: TcTubantia.nl  :  Journalist Lucien Baard

https://www.tubantia.nl/enschede/onderzoeksraad-moet-kijken-naar-alarmerend-rapport-over-vuurwerkramp~a3e50e5d/

 

==============================  

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 18 januari 2019