Dossier Vuurwerkramp // Doorvragende Bestuursrechter in lange onderzoekszitting n.a.v. beroep van journalist Raymond Bakker.

02-08-2022 14:09

De aangekondigde en ter rolle-staande zitting over vuurwerkramptransparantie werd hedenmorgen behandeld in openbare zitting bij de Rechtbank Overijsel te Zwolle.

De journalist werd bijgestaan door zijn gemachtigde een  jur. adv.  uit Haaksbergen en de minister van Justitie werd vertegenwoordigd door mw. mr. Bakker ambtenaar bij het ministerie.

Nadat een door de minister  gedaan beroep op misbruik van procesrecht gepleegd door eiser werd vernietigd door de meervoudige Kamer van de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State alsmede een zeer recente uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland te Utrecht van 10 juni 2022 werd het grootste deel van de uitvoerige zitting na voordracht van pleidooi door gemachtigde van Bakker besteed door de rechtbank aan het stellen van prangende vragen aan de Minister over nog steeds niet openbaar maken van alle verzochte stukken in het thans ter discussie staande herstel-besluit.  Na 22 jaar wil de journalist uit Enschede  nu wel eens weten waar men aan toe is.

 

Samenvattend gaf de gemachtigde van de minister aan dat openbaarmaking de eenheid van het kabinetsbeleid zou kunnen raken wat aldus o.a. de reden zou kunnen  zijn voor de minister om dat argument te gebruiken als weigering de gevraagde afschriften te verstrekken. De journalist pareerde die stellingname en de rechter wees de minister er op dat er een duidelijke uitspraak voor ligt van de Raad van State. Er is geen dubbele boodschap.

 

Zowel de journalist als wel diens gemachtigde gaven aan dat deze nu door de minister opgehoeste weigeringsgrond (vrijelijk vergaderen van de ministerraad) niet in de toepasselijke wet (WOB/Woo) was verankerd en de verwijzingen door de minister naar weigeringsgrond onevenredige benadeling niet in de Woo voorkomt.

 

De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.!