Dossier Vuurwerkramp // Juridisch gedoe dwingt ‘klokkenluider’ tot uitstel ‘name and shame’ vuurwerkramp
ENSCHEDE - Paul van Buitenen gaat pas eind deze week namen bekend maken van betrokkenen bij de vuurwerkramp, die volgens hem een scheve schaats hebben gereden in het onderzoek naar dit drama.
Eerder kondigde de man uit Breda aan om vanaf maandag elke dag een naam bekend te maken van zo’n betrokkene, die in zijn ogen bewust fouten heeft gemaakt in het onderzoek. Hij wil dat doen, omdat hij vindt dat de overheid te weinig doet met zijn onderzoek naar de oorzaak. Bij de ramp op 13 mei 200 kwamen 23 mensen om het leven. Circa 1000 mensen raakten gewond.
Smaad en laster
Volgens Van Buitenen zeggen juristen dat hij die namen gerust kan gaan noemen, maar dat de vorm waarin hij dat doet juridisch nogal nauw luistert. Van Buitenen zegt dat hij wil voorkomen dat hij wordt aangeklaagd wegens smaad of laster. “Ik ben er op uit om mensen inzicht te geven in wat er is gebeurd, hoe dat is verlopen en waarom. Niet om de mensen persoonlijk aan te pakken. Een proces wegen smaad brengt me niet verder.”
Zijn review van 1400 pagina’s is tot op heden door hem ook niet openbaar gemaakt. Van buitenen heeft zeker vier jaar onderzoek gedaan naar de ramp. Hij komt tot de conclusie dat er door de overheid willens en wetens is aangestuurd op een veroordeling van het ontplofte bedrijf S.E. Fiereworks en diens directie, zodat de overheid de dans zou ontspringen. “Maar de werkelijke oorzaak van de ramp is juist het falen van de overheid.”
Overal bot vangen
Hij heeft besloten om namen te gaan noemen, omdat hij met zijn rapport tot nu toe overal bot vangt. “Politie, Openbaar Ministerie, het brandweerinstituut Fysieke Veiligheid, de gemeenteraad Enschede en de Tweede Kamer. Niemand had zin om mijn ontdekkingen te bekijken.” Als ook het noemen van namen niet helpt, is hij van plan zijn om zijn hele reviewrapport van 1.400 blz. openbaar te maken.”
Van Buitenen is een bekende klokkenluider. Hij onthulde als Europees ambtenaar een fraude binnen de Europese Commissie. Door zijn toedoen trad in 1999 de voltallige Europese Commissie af. Nu heeft hij vier jaar lang onderzoek gedaan naar de ramp in Enschede.
Aangifte tegen staat
Op basis van het ramprapport van Van Buitenen probeert de vroegere directeur Rudi Bakker van S.E. Fireworks een herziening te krijgen van zijn veroordeling tot 1 jaar cel. Eerdere verzoeken werden afgewezen.
Inmiddels heeft Van Buitenen zelf aangifte tegen de staat gedaan wegens ondermijning van de rechtstaat. Hij deed dit eind vorig jaar samen met Bakker, oud-rechercheur Jan Paalman en brandweerweduwe Mathilde van der Molen. Haar man kwam om tijdens de ramp.
Bron : Tubantia.NL
=============================
EMLS
Utrecht / Haaksbergen, 6 januari 2020