Dossier Vuurwerkramp // Onderzoeker vuurwerkramp Enschede: ‘Het boek is weer geopend’

06-12-2018 19:43

ENSCHEDE - Paul van Buitenen deed vier jaar lang onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Bij de afwikkeling daarvan ging van alles mis, concludeerde hij. Donderdag werd hij door Tweede Kamerleden gehoord. „Ik voel me zeker serieus genomen.”

 

Volgens Van Buitenen heeft het Openbaar Ministerie structureel en bewust de rechterlijke macht misleid in het onderzoek naar de vuurwerkramp, met het doel de overheid buiten schot te houden voor de ramp. De schuld moest komen te liggen bij het ontplofte S.E. Fireworks en/of een brandstichter. Deze week diende hij een klacht in tegen de overheid, over diens rol in dat onderzoek. Donderdag werd hij door de Kamercommissie Veiligheid en Justitie, met onder meer Kamerleden als Ronald van Raak (SP), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Kees van der Staaij (SGP), gehoord. Over de inhoud kan Van Buitenen niet veel zeggen, wel geeft hij aan dat het een goed gesprek was. „Er komt een vervolg”, geeft de onderzoeker aan, die ruim de gelegenheid kreeg om zijn bevindingen uit te leggen. „Het boek is niet meer gesloten maar geopend. Het is een issue geworden.”

 

Na afloop ging het ook nog even over de deze week overleden journalist Rob Vorkink, die tot aan zijn dood onderzoek deed naar de vuurwerkramp. „Het is jammer dat hij dit niet meer kan meemaken”, zegt Van Buitenen.

 

23 mensen lieten het leven bij de vuurwerkramp in Enschede, op 13 mei 2000. 947 personen raakten gewond.

 

Schrijver : Arjan te Bogt

 

Bron: Tubantia.NL

https://www.tubantia.nl/enschede/onderzoeker-vuurwerkramp-enschede-het-boek-is-weer-geopend~adc32521/

 

 

================================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 6 december 2018