Dossier Vuurwerkramp // Openbare rechtszitting Bakker versus Minister van Binnenlandse Zaken (BZK) over restdocumenten vrijgave.

20-07-2023 17:12

De 10 beroepsgronden van dhr. Bakker tegen gedeeltelijke ministeriele weigering openbaarmaken van alle stukken m.b.t. de vuurwerkrampramp die plaatsvond te Enschede op 13 mei 2000 waren ingebracht bij de Rechtbank Overijssel te Zwolle en werden heden behandeld. 

De Minister werd bijgestaan door de Landsaadvocaat en Bakker door zijn juridisch adviseur. Gelijk na de opening van de zitting stelde Bakkers juridisch adviseur de rol van de Landsadvocaat ter discussie stellende dat de positie van de Landsadvocaat gelet op de betrokkenheid in eerdere zaken de vuurwerkramp betreffende o.a. in strafrechtelijk- civielrechtelijke doch ook bestuursrechtelijke zin het de Landsadvocaat o.a. vanwege diens uitzonderlijke en bij contract geregelde positie ingevolge de Advocatenwet-2015 niet (meer) vrijstond om ter in deze zitting als advocaat te mogen fungeren o.a. ook omdat, aldus Bakkers raadsman de Minister niet alleen o.a.als bestuuursorgaan moest worden gezien doch ook tegelijkertijd  deel uitmaakte van de Wetgever. Vervolgens werd door de rechter op raadsmans verzoek de zitting voor 5 minuten geschorst om de Landsadvocaat tijd van beraad te geven om zich wel of niet terug te trekken. De Landsadvocaat trok zich niet terug en de Rechtbank zette de zitting voort.

 

De rechter, stelde vervolgens puntsgewijs alle 10 beroepsgronden aan de orde  waarbij Bakker de materieelrechtelijke kanten van de zaak belichtte 

De rechter, die zich bijzonder goed had verdiept in deze zaak, liep vervolgens punt voor punt de 10 bezwaar-en beroep af onder het stellen van prangende vragen aan beide partijen. Bakker zelf die materieelrechtelijk het woord voerde en toelichtende antwoorden gaf op door de rechter gestelde restvragen hield zich knap staande in debat met de rechter. Dat gold ook overigens voor de advocaat van de Minister alhoewel op enkele punten diens toelichting onduidelijk bleef. Partij Bakker maakte ook nog gewag van het feit dat de Raad van State 1 dag voor deze zitting uitspraak had gedaan over een aanhangige vuurwerkrampzaak met als partijen Bakker en de Minister van Justitie en waarin  het beroep van Bakker tegen weigering van de Minister om gevolg te geven aan een eerder uitspraak van de Raad van State gegrond werd verklaard. 

Aan het eind van de zitting werd ook door partij Bakker naar voren gebracht met verbazing kennis te hebben genomen dat de Universiteit Twente de opdracht om een onafhankelijk onderzoek m.b.t. de vuurwerkramp in te stellen heeft aanvaard in het bijzonder daarbij gelet op de onderzoeksopdrachtomschrijving. Partij Bakker kan zich niet aan de indruk onttrekken dat getracht wordt om op die manier te voorkomen dat er een parlementaire enquete moet worden gehouden.

 

Uitspraak over zes weken !