Dossier Vuurwerkramp // Overijssel Extra - Veiligheidsregio Twente aansprakelijk gesteld voor onjuist brandweeroptreden vuurwerkramp Enschede
De brandweer benaderde de calamiteit offensief, maar mocht dat volgens de geldende gevaarsaanduidingen niet
De Veiligheidsregio Twente is aansprakelijk gesteld voor het onjuiste brandweeroptreden tijdens de Vuurwerkramp Enschede op 13 mei 2000. De brandweer benaderde de brand offensief, maar mocht dat volgens de geldende gevaarsaanduidingen niet.
De aansprakelijkheidsstelling is ingediend door een juridisch adviseur van een van de voormalige directeuren van het bedrijf S.E. Fireworks in Enschede waar op 13 mei 2000 brand uitbrak. Daarin staat dat de brandweer van Enschede de calamiteit op het bedrijf offensief heeft benaderd, maar dat niet mocht volgens de geldende ADR klasse 1 gevaarsaanduidingen.
De ADR klasse 1 gevaarsaanduiding is een alles omvattende aanduiding die hulpverleners aangeeft dat er stoffen kunnen liggen die vallen binnen de klassen 1.4 tot en met 1.1. De European Chemical Industry Council (CEFIC) geeft bij klasse 1.1 stoffen aan dat hulpverleners bij dergelijke stoffen niet moeten proberen het vuur te doven en over moeten gaan tot evacueren tot 1000 meter. De brandweerlieden van Enschede droegen ook een herkenningskaart waarop de gevaarsaanduiding vermeld stond.
De brandweer van Enschede heeft echter gepoogd de brand te blussen en stond daarbij op enkele meters afstand van de opslagplaatsen. De evacuatie zoals benoemd door de CEFIC werd ook niet ingezet. De ADR klasse 1 gevaarsaanduidingen zijn door de Commissie Onderzoek Vuurwerkramp onder leiding van Marten Oosting nooit in officiële rapporten benoemd.
In de aansprakelijkstelling staat verder dat de brandweer van Enschede deuren van opslagplaatsen heeft geopend terwijl dat bij open vuur juist expliciet niet is toegestaan. Kort na het geven van het sein brandmeester ging het mis en escaleerde de brand. Ook zou de brandweer na de explosies verkeerd hebben gehandeld waardoor er in de wijk Roombeek onnodig veel schade is ontstaan.
Het aansprakelijk stellen van de Veiligheidsregio Twente volgt relatief kort na het bekend worden van het reviewrapport van klokkenluider Paul van Buitenen. Hij deed vijf jaar onderzoek naar de Vuurwerkramp en kwam tot de conclusie dat er veel fouten zijn gemaakt in de onderzoeken naar de ramp. Van Buitenen is van plan aangifte te doen van de strafbare feiten die hij op het spoor kwam tijdens zijn onderzoek.
De Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de hulpverleningsdiensten op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) en de Wet veiligheidsregio's (Wvr). Deze instantie is verantwoordelijk voor de brandweerzorg, het organiseren van de rampenbestrijding en crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR).
In de Veiligheidsregio Twente zitten 14 Twentse gemeenten, waaronder de gemeente Enschede, gemeente Hengelo, gemeente Haaksbergen, en de gemeente Wierden. Samen bezitten zij 31 brandweerkazernes.
Bron : Overijssel Extra
https://overijsselextra.nl/ivpo6B3L
Bron : PvB
https://twitter.com/paulvanbuitenen?lang=nl
Bron : Rudi Bakker.NL
Zie ook :
Tubantia.NL
en
https://emls.webnode.nl/nieuws/
==============================
EMLS
Utrecht / Haaksbergen, 18 oktober 2019