Dossier Vuurwerkramp // Rechter Raad van State gewraakt in zaak Jan Paalman over vuurwerkramp

27-03-2014 17:39

De advocaat van oud-rechercheur Jan Paalman uit Rijssen heeft vandaag een rechter van de Raad van State gewraakt. De gewraakte rechter behandelt een zaak waarin Paalman openbaarmaking eist van een onderzoek naar de Enschedese vuurwerkramp.

Volgens de raadsman kan die rechter niet onpartijdig zijn, omdat hij eerder werkte met voormalig minister Donner van Justitie. Donner was betrokken bij het onderzoek naar de ramp en zou nu als vice-president van de Raad van State over de schouder van de rechter meekijken.

 

Openbaarmaking van de stukken

 

Paalman wil met het nu nog geheime onderzoek aantonen dat de overheid destijds rechters heeft misleid. Hij zegt dat er koste wat kost een brandstichter moest worden gevonden om de falende overheden bij de vuurwerkramp buiten schot te houden.

 

Het ministerie van Justitie wil het onderzoek niet openbaar maken, omdat er dan informatie op straat komt te liggen waar mogelijke daders voordeel van hebben.

 

De Vries veroordeeld en later vrijgesproken

 

Verdachte André de Vries werd aanvankelijk veroordeeld, maar later vrijgesproken en is intussen overleden. Het wrakingsverzoek van de raadsman werd door de Raad afgewezen. De Raad oordeelt binnen zes weken over de openbaarmaking van het onderzoek.

 

Bron : RtvOost.NL

https://www.rtvoost.nl/nieuws/186147/Rechter-Raad-van-State-gewraakt-in-zaak-Jan-Paalman-over-vuurwerkramp

 

 

=============================

EMLS

Utrecht /Haaksbergen, 27 maart 2014