Dossier Vuurwerkramp // Regels buitenland strenger dan NL

24-02-2020 10:19

Het boek "Op zoek naar de onderste steen" van politiewoordvoerder Maarten Bollen levert ook veel getuigenissen op van de strengere regelgeving in het buitenland m.b.t. vuurwerk. Zowel voor vestiging en opslag van vuurwerk, als de classificatie ervan en het blussen van in brand staande opslagplaatsen, zijn de regels veel strenger dan in Nederland. Een aantal voorbeelden:

 

Denemarken, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, België, Israël

Blz. 175. Gerard Fränkel, milieurechercheur: Internationaal was het bekend dat Nederland heel anders omging met classificatie dan de rest van Europa. Ik ben in Denemarken, Duitsland, Engeland, Oostenrijk, België en Israël op vuurwerkbedrijven geweest, maar overal was de regelgeving strenger. De opslag was overal ook heel anders geregeld dan in Nederland. Vuurwerkbedrijven stonden altijd ver buiten de stad, in afgelegen gebieden.

 

Duitsland

Blz. 248. Duitsland. Gerard Fränkel, milieurechercheur: In het buitenland zaten vuurwerkbedrijven nooit midden in een woonwijk, ze lagen altijd een beetje achteraf. Dit bedrijf zat boven in de bergen met bunkers in de bergwand. Bij een ontploffing zou het vuurwerk richting een onbewoond dal gaan.

 

Classificatie

Blz. 249. Milieu: meer en meer komt naar voren dat er iets mis is met de classificatie van vuurwerk. Dat blijkt ook uit de bezoeken aan het buitenland. In andere landen worden de risico’s van evenementenvuurwerk veel hoger ingeschat. Wrang detail: In Frankrijk mag de brandweer een vuurwerkbrand niet blussen vanwege de risico’s.

 

Frankrijk: Niet blussen!

Blz. 252. Frankrijk, bedrijfsbezoek. Het bedrijf ligt ver buiten de bewoonde wereld en de depots liggen ver uit elkaar met daartussen een zes meter hoge aarden wal. De explosiekracht van vuurwerk wordt jaarlijks getest door bedrijf én door de Franse overheid. Brandweer mag vuurwerkopslagbrand niet blussen, omdat zo’n brand niet beheersbaar is. De temperatuur stijgt bij een vuurwerkbrand met honderden graden per seconde.

 

Zweden, Duitsland, Canada en Frankrijk

Blz. 258. Symen Roosma: Uit de rechtshulpverzoeken van het financiële onderzoek bleek dat het probleem met de classificatie in andere landen in ieder geval wel bekend was. In Zweden en Duitsland wordt alle 1.4 vuurwerk uit China standaard omgestickerd in 1.3. Daar worden de Titanium Salutes ook standaard geclassificeerd als 1.1. In Canada en Frankrijk blijken heel andere regels te gelden voor de opslag van vuurwerk. Het gevaar van vuurwerk was in het buitenland dus wel bekend. Daar hadden ze ook gezorgd voor zorgvuldige opslag. Vaak ver buiten de stad, in bunkers die ver van elkaar af stonden en omgeven waren door aarden wallen.

 

Frankrijk: Parijs

Blz. 286. 11 september 2000, 14.48 uur. Bezoek aan vuurwerkbedrijf in Parijs. In Frankrijk regels veel strenger:

 

Grotere afstand tussen bewaarplaatsen.

Brandwerendheid deuren.

Verplichting testrapporten van verhandeld vuurwerk.

Strengere classificatie van vuurwerk.

Controle op de opslag van vuurwerk veel intensiever.

Verder van de bewoonde wereld (blz. 287. 12 sept. 16.13 uur).

Engeland en Duitsland

Blz. 289. 15 september 2000, 17.05 uur. Overleg met Engelse en Duitse vuurwerkdeskundigen. De Engelsen plaatsen, in afwijking van de internationale regels, veel evenementenvuurwerk in de klasse 1.3 of 1.1. De Duitsers hebben n.a.v. eigen onderzoek in 1994-1995, naar explosiekracht vuurwerk, de regels voor vervoer en opslag van vuurwerk aangescherpt.

 

Spanje

Blz. 310. Teamleden zijn te gast bij een vuurwerkbedrijf in Spanje. In Spanje weet men al langer wat men in Nederland nu pas ontdekt: de classificatie deugt niet. China is een onbetrouwbare partner en in Nederland dacht niemand na over de veiligheid van vuurwerk. In Spanje zijn al vaker vuurwerkbedrijven ontploft en ondanks uitgebreid onderzoek zijn de oorzaken van die ontploffingen nooit achterhaald.

 

Spanje en Canada

Blz. 312-313. 9 oktober 2000, 11.41 uur. Op bezoek bij een Spaans vuurwerkbedrijf. De directeur vertelt dat de zorgen over de kwaliteit en stabiliteit van het Chinese vuurwerk wereldwijd bekend zijn. In Canada bijvoorbeeld mag helemaal geen vuurwerk uit China worden geïmporteerd. In de (internationale) vuurwerkbranche is bekend dat de regels in Nederland veel soepeler zijn. Nederland is daarom de grootste importeur van vuurwerk uit China: ruim 80 procent van het slechte Chinese vuurwerk op de markt komt via Nederland binnen. In 1992 is in een Spaanse vuurwerkfabriek een ongeluk gebeurd waarbij 5 mensen omkwamen. Ondanks uitgebreid onderzoek is er geen oorzaak voor de explosie gevonden. Ook bij andere vuurwerkexplosies is nooit de oorzaak gevonden.

 

Duitsland

Blz. 318. 16 oktober 2000, 10.33 uur. Bezoek aan vuurwerkhandelaren in Duitsland. Het vuurwerk dat in Nederland in de laagste klasse 1.4 is ingedeeld wordt in Duitsland in de klassen 1.3 of 1.1 ingedeeld. Ze betrekken geen vuurwerk uit China dat als onbetrouwbaar te boek staat. Een van de handelaren ontkent het vuurwerk, dat op een SEF-factuur gericht aan hem, vermeld staat, ooit te hebben gekocht. Twee handelaren die bij SEF op het terrein waren geweest, verklaren daar nooit zwart kruit te hebben gezien.

 

Canada

Blz. 320. 18 oktober 2000, 11.34 uur. Op bezoek in Canada. Daar is n.a.v. een dodelijk ongeval met vuurwerk de classificatie al in 1970 aangepast. Vuurwerk wordt sinds die tijd gelijk gesteld met explosieven.

 

Nederland achterlijk met vuurwerk

Ook buiten het boek van Maarten Bollen zijn vele, vele aanwijzingen gevonden dat Nederland geen gidsland, maar juist een achterlijk land was op het gebied van regelgeving voor vuurwerk. Deze aanwijzingen vond ik o.a. in nooit vrijgegeven interdepartementale nota's, adviezen van deskundigen enz. Deze zullen zo nodig ook in een artikel worden gepubliceerd als mijn bevindingen daaromtrent weer in twijfel worden getrokken.

 

Bron : PvB

https://www.linkedin.com/pulse/regels-buitenland-strenger-dan-nl-paul-van-buitenen