Dossier Vuurwerkramp // Succes na verzoek van Rudi Bakker: minister moet toch echt op zoek naar documenten vuurwerkramp

24-02-2021 14:12

DEN HAAG/ENSCHEDE – Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat krijgt van de Raad van State tien weken de tijd om een uiterste inspanning te doen om alsnog een aantal belangrijke documenten over en rond de vuurwerkramp in Enschede boven water te krijgen.

 

Dat heeft de hoogste bestuursrechter vandaag in hoger beroep beslist op een verzoek van voormalig SE Fireworks-directeur Rudie Bakker en diens zoon Raymond in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur(Wob). Zij willen nog steeds de onderste steen boven krijgen en proberen al jaren alle relevante documenten van de overheid los te krijgen.

 

Tekort geschoten

Met de mededeling dat de documenten er niet meer zijn of dat er persoonlijke opvattingen van ambtenaren of bestuurders in staan, namen zij geen genoegen. En ook de Raad van State vindt dat de minister op een aantal punten tekort is geschoten. Desnoods moet de minister proberen een reeks documenten bij een voormalig medewerkster op te duikelen, meent de Raad.

 

De ex-ambtenaar deed jaren geleden voor haar promotie aan de universiteit een onderzoek naar de WOB(Wet openbaarheid van bestuur)-procedure rond de vuurwerkramp. Zij heeft toen een groot aantal brondocumenten bekeken en misschien heeft zij die mogelijk nog in bezit. Eerder verklaarde het ministerie dat die documenten, die mogelijk ‘per ongeluk’ zijn vernietigd, niet meer in de archieven te vinden zijn.

 

De minister vond het evenwel niet nodig om nog eens navraag bij de promovenda te doen, of zij nog over die stukken beschikt. De Raad van State vindt dat Van Nieuwenhuizen alsnog een verzoekje bij de promovenda moet indienen.

 

VN-documenten

Verder moet zij met een beter verhaal, of ander besluit, komen over een reeks documenten die zij om verschillende redenen heeft geweigerd. Daaronder vallen VN-documenten over de classificatie van vuurwerk. De Raad van State vindt een reeks van die weigeringen gebrekkig onderbouwd. Cora van Nieuwenhuizen krijgt tien weken de tijd om met een beter verhaal te komen, of een reeks documenten alsnog aan vader en zoon Bakker te overleggen.

 

Bron :  Cerberus Persbureau en Tubantia.NL

https://www.tubantia.nl/enschede/succes-na-verzoek-van-rudi-bakker-minister-moet-toch-echt-op-zoek-naar-documenten-vuurwerkramp~a6ac9709/

 

---------------------------------------- 

Zie voor de uitspraak o.a. op :

https://emls.webnode.nl/news/dossier-vuurwerkramp-raad-van-state-verklaart-hoger-beroep-gegrond-minister-moet-binnen-10-weken-nieuw-besluit-nemen-o-a-classificatie/

 

==========

OPM.: EMLS

Waarom houdt EU-lidstaatland Nederland geen parlementaire enquête ?

Waarom hebben slachtoffers en inwoners van Nederland geen recht op de waarheid ?

Waarom dringt de Nederlandse politiek (nog) niet aan op een parlementaire enquête ?

Waarom zwijgt de Enschedese gemeenteraad ?  Is zij een willoos werktuig in handen van anderen ?

Wat was / is de rol van de advocatuur en de verzekeringen in deze vuurwerkrampzaak ?