Dossier Vuurwerkramp // Klacht tegen de overheid over rol in onderzoek naar vuurwerkramp

04-12-2018 08:11

ENSCHEDE - Klokkenluider Paul van Buitenen heeft maandag een formele aanklacht ingediend bij het College van procureurs-generaal tegen de overheid, over diens rol bij de opsporingshandelingen van de vuurwerkramp Enschede. „Dit is een stap in het gevecht om de waarheid boven tafel te krijgen.”

 

Van Buitenen deed vier jaar lang onderzoek naar de vuurwerkramp, die op 13 mei 2000 de stad Enschede trof, 23 doden en 947 gewonden veroorzaakte en de wijk Roombeek in puin legde. In zijn rapport constateert hij dat zowel het Openbaar Ministerie (OM), als de rijksrecherche, het NFI, TNO, politie en het College van procureurs-generaal - de leiding van het OM - fouten heeft gemaakt in het onderzoek naar de vuurwerkramp.

 

Paul van Buitenen

Dit is een dossier van de buitencategorie

 

Volgens Van Buitenen heeft het OM structureel en bewust de rechterlijke macht misleid, met het doel de overheid buiten schot te houden voor de ramp. De schuld moest komen te liggen bij het ontplofte S.E. Fireworks en/of een brandstichter. „Ik heb minutieus gereconstrueerd hoe men al heel vroeg het scenario van de ramp heeft vastgesteld, terwijl alle onderzoeken nog liepen. Bewijs is achteraf gereconstrueerd. De haren rijzen je ten berge als je dat leest.”

 

Onafhankelijk onderzoek

 

Donderdag stelt klokkenluider Van Buitenen in een besloten bijeenkomst van de Kamercommissie Justitie en Veiligheid de noodzaak van een onafhankelijk onderzoek aan de orde. Want, zo vindt hij, ‘bij betrokkenheid van het justitiële apparaat kan alleen de Tweede Kamer deze onafhankelijkheid nog garanderen’.

 

Met zijn brief aan Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal, hoopt hij te bereiken dat binnen het OM en de politie schoon schip wordt gemaakt. Tevens is het een stap om de autoriteiten ervan te overtuigen dat er echt iets aan de hand is en dat een parlementaire enquête, waarvoor hij eerder al pleitte, nodig is. „Dit is een dossier van de buitencategorie.”

 

Schrijver : Arjan te Bogt 03-12-18, 21:03

 

Bron: Tubantia.NL

https://www.tubantia.nl/enschede/klacht-tegen-de-overheid-over-rol-in-onderzoek-naar-vuurwerkramp~aad1cde0/

Zie ook :

https://twitter.com/rudibakker

 

================================ 

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 4 december 2018