Dossier Vuurwerkramp // Verhoor smaadzaak over vuurwerkramp uitgesteld
ENSCHEDE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de smaadaangifte tegen ramponderzoeker Paul van Buitenen uit Breda nu niet af te handelen. Van Buitenen was voor deze week opgeroepen om bij de politie verhoord te worden. Dat verhoor is afgeblazen.
Journalist : Lucien Baard
Tot verrassing van Van Buitenen. „Het gebeurde zonder opgave van redenen.” De vroegere klokkenluider over fraude bij de Europese Commissie heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen. Er is met name door de vroegere eigenaar van het ontplofte vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks aangifte gedaan van smaad. Van Buitenen suggereert dat die Enschedeër mogelijk iets met de ramp te maken heeft.
‘De verkeerden zijn gestraft’
Volgens Van Buitenen zijn in elk geval de verkeerden gestraft. Hij heeft zelf oktober vorig jaar aangifte gedaan tegen de staat wegens het manipuleren van het onderzoek naar de vuurwerkramp. Dat is uiteindelijk de reden dat het smaadverhoor op het politiebureau in Hengelo is afgeblazen. OM-woordvoerder Tineke Zwart: „Omdat de politie en OM Oost Nederland tot de conclusie zijn gekomen dat de samenhang met de aangifte van Van Buitenen zelf zo groot is, dat het niet opportuun is om de smaad-aangifte nú af te handelen.”
De aangifte tegen de staat wordt bekeken door het arrondissementsparket Rotterdam. „Het OM beraadt zich over de verdere afhandeling van de smaad-aangifte.”
Directeuren de cel in
Voor de vuurwerkramp, op 13 mei 2000 in Enschede, waarbij 23 doden vielen, zijn de toenmalige directeuren tot een jaar cel veroordeeld. Oud-directeur Rudi Bakker vecht zijn veroordeling aan en krijgt daarbij steun van de vroegere klokkenluider Van Buitenen, die ongeveer zes jaar lang de ramp onderzocht. Volgens hem heeft de staat zoveel fouten gemaakt dat zijzelf de ramp mogelijk maakte.
Sabotage
Maar ook zegt hij dat meer mensen mogelijk een motief hadden voor sabotage of brandstichting, maar dat dit niet goed is onderzocht door justitie. Hij noemt met naam de vroegere eigenaar Harm Smallenbroek, die het bedrijf een jaar voor de ramp overdeed aan Rudi Bakker en zijn compagnon Willie Pater. Zij hadden daarna nog een zakelijk geschil.
’Naar een mogelijke rol van Smallenbroek als opdrachtgever voor brandstichting op het bedrijf is nooit gekeken’, schrijft hij in zijn rapport, dat sinds 13 mei dit jaar openbaar is. De Bredanaar spreekt over ‘een motief voor intellectueel daderschap’. „Kort gezegd is dat ‘medeplegen’, ‘uitlokking’ of ‘medeplichtigheid’ bij strafbaar handelen.”
Vechten tegen leugens
Smallenbroek pikt dat niet. Hij twijfelde eerst over aangifte. „Tegen leugens is het moeilijk vechten”, zei hij eerder in Tubantia. Later deed hij alsnog melding van smaad. „Hij schreeuwt om zich heen. Iedereen heeft het gedaan bij de ramp, behalve degene die in 2000 het bedrijf runden. Het is de schuld van het rijk, van Enschede, van de brandweer. En nu ik dus.” Smallenbroek was tijdens de ramp op vakantie en zegt elke aantijging van Van Buitenen te kunnen ontkrachten
Bron : Tubantia.NL
https://www.tubantia.nl/enschede/verhoor-smaadzaak-over-vuurwerkramp-uitgesteld~a6e1f4bf/