Dossier Vuurwerkramp // Toenmalig Directeur SE Fireworks wil geld van Enschede alsmede de centrale overheid en enige van zijn oud-advocaten meldt Tubantia vandaag.

08-04-2019 08:11

De directeur van het ontplofte S.E. Fireworks wil de overheid aansprakelijk stellen voor de schade die hij heeft geleden als gevolg van de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Hij richt zich op de gemeente Enschede, maar ook op de centrale overheid alsmede enkele advocaten, die zijn belangen niet goed zouden hebben behartigd na de ramp.

 

Juridisch adviseur Paul Baakman uit Haaksbergen bevestigt dat hij de voorbereidingen doet voor een claim, die volgens hem ‘amper nog te becijferen is’. Hij denk zelf dat die claim in de miljoenen kan lopen. Het kan nog wel een jaar of langer duren voor het daadwerkelijk tot een zaak komt. Baakman zal dat dan overdragen aan een nog te zoeken advocaat.

 

'Te getraumatiseerd’

Het gaat in eerste instantie om de kosten voor het verlies van het vuurwerkbedrijf. Volgens Baakman is het toenmalige directeur Rudi Bakker nu pas duidelijk geworden dat die schade nooit door zijn advocaten bij zijn bedrijfsverzekering is ingediend. Zelf was hij niet in staat dat te doen, zegt Baakman. „Te getraumatiseerd en volledig in beslag genomen door de strafzaak die tegen hem diende.”

 

Daarnaast houdt Baakman de overheid aansprakelijk voor zakelijke misleiding, toen Bakker met zijn compagnon de exploitatie van S.E. Fireworks overnam. Baakman: „Pas recent hebben wij ontdekt dat de gemeente sinds 1998 al het recht had van ‘eerste koop’ op het complex, vanwege toekomstige renovatieplannen van de wijk. Bakkers huurcontract dat tot 2002 zou lopen, was daarom veel minder waard dan de investering die hij pleegde. Op die manier was hij er nooit aan begonnen.”

 

De stukken die dat voorkeursrecht bewijzen zijn echter bij de gemeente kwijtgeraakt, zegt Baakman. De gemeente is daarvoor inmiddels aansprakelijk gesteld.

 

Derde poging tot herziening

Bakker vecht ook voor een herziening van zijn strafzaak, waarin hij met zijn mede-directeur Pater tot een jaar cel is veroordeeld voor dood door schuld. Bij de ramp kwamen 23 mensen om. Het is de derde poging tot herziening. Bakker beroept zich nu op een rapport van klokkenluider Paul van Buitenen uit Breda, die meent dat de overheid en justitie de rechter hebben misleid om de schuld van de explosies bij S.E. Fireworks te leggen en niet bij de overheid.

 

Bron : Tubantia.NL

https://www.tubantia.nl/enschede/getraumatiseerde-directeur-se-fireworks-wil-geld-van-overheid~af1b7c3b/

https://enschede.1twente.nl/%E2%80%98getraumatiseerde%E2%80%99-directeur-se-fireworks-wil-geld-van-overheid/content/item?1127944

 

................................................................

Opm.: EMLS

Desgevraagd deelde een woordvoerder

van Rechtspraktijk BAWA mede geen 

verdere informatie te verstrekken.

 

Zie ook o.a. :

https://twitter.com/paulvanbuitenen

https://rudibakker.nl/

 

 

 

=============================== 

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 8 april 2019