Dossier Zeeuwse Kweker e.a. // Openbaarheid van Rechtspraak is meer dan alleen een Openbare Rechtszitting

28-09-2023 08:04

Openbaarheid van Rechtspraak is meer dan alleen een Openbare Rechtszitting

Dat stelt een inwoner die in de gemeente Borsele samen met zijn vrouw een kwekerij runt In een aan de Minister van Justitie  verzonden Juridisch Request.

 

Het Zeeuwse kwekersechtpaar is vanaf 1997 tot heden in juridische procedures verwikkeld met de gemeenten Borsele en Noord-Beveland

 

Naast een beroep op de Europese regelgeving (Europees Recht gaat voor Nationaal Recht) wordt verzocht op grond van de nieuwe Nederlandse Wet Woo om afschriften van alle stukken, documenten, brieven, fax- en emailberichten enz van alle informatiedragers van informatie ter zake de bevordering van publicatie openbaar maken (ECLI-Nummering) van gerechtelijke uitspraken, vonnissen en arresten en beschikkingen 

 

De openbaarmaking en publicatie van uitspraken heeft in Nederland geen wettelijk grondslag. in overige EU-Lidstaten wel.

 

Doordat in Nederland een wettelijke  grondslag voor publicatie van uitspraken ontbreekt kan niet worden gesproken van openbaarheid van rechtspraak een begrip wat verder gaat dan alleen dat de rechtszittingen openbaar zijn.

 

Het niet of niet volledige openbaarmaking van alle gerechtelijke uitspraken of publicatie van geselecteerde uitspraken kan verkeerde vormen van jurisprudentie tot stand brengen zulks ten voordele van bepaalde partijen en gemachtigde advocaten, notarissen, deurwaarders  die belangen kunnen hebben bij sturing van de jurisprudentie Te meer nu op het Nederlands Koningsrijks-grondgebied anno 2023 binnen de rechtsgebieden er jaarlijks bijna twee miljoen gerechtelijke uitspraken plaatsvinden.

 

Zie ook o.a.

https://emls.webnode.nl/search/?text=Zeeuwse+kweker&type=2

 

 

Opm. EMLS

=========

Inmiddels heeft de Minister van Rechtsbescherming besloten het door Rechtspraktijk BAWA namens cliënten ingediende op rechtsgevolgen gerichte Juridisch Request te doen laten behandelen door de in 2002 opgerichte Raad voor de Rechtspraak te Den Haag. De Raad voor de Rechtspraak is opgericht in 2002 als onafhankelijke buffer tussen de gerechten en bijzondere colleges en de regering.