Dossier Zorgfraude // Directeur van noodlijdende Twentse zorgbedrijven betaalde zichzelf tonnen

18-06-2020 10:08

De Belastingdienst en twee Twentse curatoren doen onderzoek naar de faillissementen van de Hengelose zorgondernemer Ibrahim Uncu. De man betaalde zichzelf vele tonnen managementvergoeding uit, terwijl zijn bedrijven in zwaar weer verkeerden.

 

Het zag eruit als een mooi zorgimperium. Vijf bedrijven, een groot bedrijfspand in Enschede en contracten met gemeenten, zorgverzekeraars en zelfs het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar onder de oppervlakte bleek het Olcea-concern van Ibrahim Uncu een wankel kaartenhuis.

 

Jarenlange kritiek van de inspectie en financieel wanbeheer zorgden uiteindelijk voor de ondergang van zijn twee belangrijkste zorgbedrijven. De Belastingdienst heeft inmiddels onderzoek gedaan en komt tot de conclusie dat Uncu er een puinhoop van maakte.

 

Allochtone cliënten

En het begon zo mooi. Toen Ibrahim Uncu in 2011 in de zorg stapte, pakte hij het meteen groot aan. In een half jaar tijd kocht hij vier lege bv’s op die hij omvormde tot een zorgcluster. Met Olcea Beheer, Olcea Personeelsdiensten, Olcea Nieuwe Zorglandschap en Olcea Multiculturele Zorg ging hij in 2011 voortvarend van start. Hij richtte zich met zijn zorg vooral op allochtonen, meest Irakezen en Armeniërs. Voor hen verzorgde hij thuiszorg, dagbesteding en begeleiding.Hij droomde zelfs van een eigen verzorgingshuis voor zijn doelgroep.

 

Libiërs

Vanwege die multiculturele insteek scoorde hij eind 2011 een mooie zorgklus. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zocht zorgbedrijven die enkele maanden een groep Libische oorlogsslachtoffers konden opvangen. De Libiërs waren gewond geraakt bij de opstand tegen dictator Khadaffi, werden hier in Nederland medisch geholpen en moesten daarna wekenlang revalideren.

 

Uncu meldde zich en mocht zich ontfermen over 23 Libische mannen, die hij opving in het tijdelijk leegstaande hotel Scholtenhagen in Haaksbergen. Hoeveel deze klus opleverde, is niet bekend, maar het liep in de tonnen. En dat smaakte naar meer. Maar helaas vond het ministerie het na één ronde wel genoeg geweest.

 

Onbetaalde rekening

En dus besloot Uncu zelf op zoek te gaan. Via de Libische ambassade in Berlijn regelde hij op eigen houtje de overkomst van nog een groep oorlogsgewonden uit Noord-Afrika. Maar in tegenstelling tot de eerste keer stond het ministerie van Buitenlandse Zaken hier niet garant voor. En de beloftes van de Libische overgangsregering bleken weinig waard: de rekening van 124.000 euro bleef onbetaald.

 

Het belette Uncu niet om groot te blijven dromen. Eind 2012 kocht hij voor 800.000 euro het pand van het voormalige Gezondheidscentrum Zuid in de Wesselerbrink in Enschede. En in januari 2014 schafte hij zijn vijfde bv aan, die hij omdoopte tot Olcea Global Healthcare. Doel was om internationaal zorg te gaan verlenen. Ondertussen betaalde hij zichzelf mooie management fees uit van meer dan een ton per bedrijf per jaar.

 

Verscherpt toezicht

Maar intussen had de inspectie Gezondheidszorg Olcea in het vizier. De thuiszorg die werd geleverd door Olcea Nieuwe Zorglandschap werd vanaf 2011 herhaaldelijk onder de loep genomen en het oordeel was niet positief. Er was onvoldoende gekwalificeerd personeel, de rapportages deugden niet en er werd slordig omgesprongen met medicijnen. Uncu slaagde er jarenlang niet in om zijn zaakjes op orde te krijgen en werd in juni 2017 onder verscherpt toezicht gesteld.

 

Betalingsregeling

Ook met zijn andere bedrijf Olcea Multiculturele Zorg ging het niet goed. Na het debacle met de Libiërs doken allerlei nieuwe problemen op. Uncu bleek de verplichte aansluiting bij een pensioenfonds te zijn vergeten en moest ruim twee ton achterstallige premies betalen. De Belastingdienst kwam met een naheffing van vier ton, waarvoor hij een betalingsregeling moest treffen. En omdat hij moeilijk aan personeel kon komen was het ziekteverzuim onder het zittende personeel torenhoog.

 

Faillissement

In de zomer van 2018 besloot Uncu het faillissement aan te vragen van Multiculturele Zorg BV. De schulden waren niet mis: 250.000 aan het Pensioenfonds, 135.000 aan de Belastingdienst en 683.000 aan ABN Amro. Desondanks slaagde hij erin een doorstart te maken, met instemming van zijn schuldeisers. De cliënten en de contracten werden overgedragen aan Olcea Beheer bv en met 9 van de 21 personeelsleden kon Uncu gewoon door.

 

Dagbesteding

Maar in de tussentijd stapelden de problemen bij zijn Olcea Nieuwe Zorglandschap zich ook op, want de inspectie liet niet los. Die dreigde zelfs het zorgbedrijf te sluiten als Uncu niet heel snel orde op zaken stelde. Hij koos eieren voor zijn geld en besloot in 2019 de thuiszorgactiviteiten van Olcea te staken. Hij zou zich alleen nog maar bezighouden met dagbesteding en begeleiding, waarvoor hij een contract met de Twente gemeenten had. Maar het wegvallen van de thuiszorgactiviteiten sloeg een flinke bres in de inkomsten. Uncu moest zijn pand in Enschede in december 2019 met zwaar verlies verkopen. Het hielp niet: op 24 april 2020 werd ook Olcea Nieuwe Zorglandschap failliet verklaard.

 

Ik had wel deskundige mensen in dienst, maar de inspectie zei van niet

 

Opmerkelijk genoeg had Uncu op dat moment alweer een nieuwe zorg-bv opgericht. In november 2019 registreerde hij bij de Kamer van Koophandel Dalita Holding BV en Dalita BV. Dat laatste bedrijf moest ‘cliëntgerichte begeleiding’ en ‘veilige en kwalitatieve dagbesteding’ bieden.

 

Maar daar gaat het niet van komen, laat Uncu nu zelf weten. „Ik wilde met Olcea een doorstart maken, maar dat bleek door de vele schulden niet mogelijk. Dus heb ik Dalita opgericht, ik hoopte dat ik daarmee wel verder zou kunnen. Ik dacht: als ik een goed team mensen bij elkaar kan vinden en de bank helpt me een beetje, dan kunnen we wel weer verder. Maar dat gaat niet lukken. Door de twee faillissementen is mijn naam in het geding. Dus ik ga geen zorg meer verlenen.”

 

Belastingdienst

Intussen hebben zijn financiële debacles de aandacht getrokken van de Belastingdienst. Curator Carl Luttikhuis meldt in zijn faillissementsverslag dat de fiscus ontdekte dat Uncu zichzelf grote bedragen aan management fee uitbetaalde, zelfs toen het met zijn bedrijven heel slecht ging.

 

De Belastingdienst zegt hierover: „Er is sprake van grote transacties of rechtshandelingen die niet passend zijn gelet op de actuele financiële situatie van de onderneming. Dit blijkt uit de hoge bedragen die als management fee zijn overgeboekt naar Olcea Beheer B.V. terwijl slechts geringe bedragen als loon zijn betaald. Daarmee is van een onevenredige vermogensverschuiving sprake.”

 

Onbehoorlijk bestuur

Verder heeft de Belastingdienst gezien dat Uncu tienduizenden euro’s aan zichzelf overmaakte toen de bedrijfsactiviteiten al gestaakt waren, dat er veel te weinig loonheffing werd betaald en dat facturen van andere bv’s zijn betaald door Olcea. De Belastingdienst concludeert dan ook dat er veel aanwijzingen zijn voor onbehoorlijk bestuur. Dat zou betekenen dat Uncu privé aansprakelijk kan worden gesteld voor de schulden in zijn faillissementen.

 

Verlammend

Uncu zelf wil geen commentaar geven op de bevindingen van de fiscus. „Dat is de mening van de Belastingdienst, daar ga ik nog wel op reageren”, zegt hij desgevraagd. Volgens de zorgondernemer waren de problemen in zijn bedrijven vooral een gevolg van de ‘verlammende werking’ die de inspectie op de bedrijfsvoering had. „Ik had wel deskundige mensen in dienst, maar de inspectie zei van niet. Andere bedrijven die ook zulke mensen in dienst hebben kunnen gewoon hun gang gaan, maar ik mocht dat niet.”

 

Nieuw onderzoek

Het onderzoek van de fiscus werpt ook een nieuw licht op Uncu’s eerste faillissement, met Multiculturele Zorg BV. Curator Jetse Eringa heeft zijn pogingen om de ‘Libische rekening’ betaald te krijgen inmiddels gestaakt, wegens gebrek aan medewerking uit het Afrikaanse land. Veel meer leek er niet te halen in dat faillissement, maar Eringa is nu, in samenwerking met de Belastingdienst en collega Luttikhuis, bezig met een rechtmatigheidsonderzoek naar de gedragingen van Uncu bij Multiculturele Zorg. Hij hoopt daarover na de zomer meer te kunnen melden.

 

Bron : Tubantia.NL

https://www.tubantia.nl/hengelo/directeur-van-noodlijdende-twentse-zorgbedrijven-betaalde-zichzelf-tonnen~a357a1fe/