Dossier zorgfraude // Rol boekhoudster omstreden Alera Zorg in Hengelo nader onderzocht

29-07-2022 16:37

De drie omstreden zorgbureaus Alerazorg, Ararat en Gouden Zorg waren ondergebracht in één pand.

De curator, die zich bezighoudt met de afwikkeling van het faillissement van het omstreden Alera Zorg in Hengelo, stelt een nader onderzoek in naar de rol van de boekhoudster. 

 

De drie omstreden zorgbureaus Alerazorg, Ararat en Gouden Zorg waren ondergebracht in één pand.

De curator, die zich bezighoudt met de afwikkeling van het faillissement van het omstreden Alera Zorg in Hengelo, stelt een nader onderzoek in naar de rol van de boekhoudster

Deze boekhoudster is niet alleen echtgenote van de directeur-bestuurder van Alera Zorg, maar ook eigenaar van het bedrijfsverzamelgebouw waarin het zorgbureau was gehuisvest.

De directeur-bestuurder gaf destijds aanvankelijk de coronacrisis als reden voor het bankroet, maar later bleek dat het zorgbedrijf in de problemen was geraakt doordat drie zorgverzekeraars ruim 1 miljoen euro wegens foutieve declaraties hadden teruggeëist.

Dat er nu aanvullend onderzoek wordt gedaan naar de rol van de boekhoudster blijkt uit het vandaag gepubliceerde openbare faillissementsverslag van curator mr. Philippe Schol.

 

Vraagtekens

De curator stelde in een van zijn eerdere faillissementsverslagen al kritische opmerkingen bij de handelswijze van de boekhoudster, eigenaresse van Pauw Accountants.

Zo had de vrouw tegenover de curator verklaard dat ze vanaf het moment dat haar echtgenoot in januari 2017 toetrad tot het bedrijf niet meer als accountant voor Alera Zorg had opgetreden. Haar werk zou zijn overgenomen door een collega, zo meldde ze.

De curator schreef echter eerder al die bewering "geheel onjuist" is. Uit zijn onderzoek bleek namelijk dat de boekhoudster/echtgenote nog tot aan het faillissement in september 2019 werkzaamheden voor het zorgbedrijf heeft verricht.

In zijn vandaag gepubliceerde verslag meldt de curator dat de boekhoudster de afgelopen periode via haar advocaat opnieuw laten weten dat ze het niet eens is met diens bevindingen. Daarbij gaat het niet alleen om het laatste jaarverslag over 2019, maar ook ten aanzien van jaarrekeningen over voorgaande jaren.

 

In gesprek met bestuur

Omdat de curator bij zijn eerdere conclusies blijft, is er sprake van een patstelling tussen hem en de boekhoudster. Voor curator Schol aanleiding tot aanvullend onderzoek. Daarvoor wil hij de komende tijd in gesprek met het bestuur van de failliete onderneming.

Behalve de directeur-bestuurder van Alera Zorg bestaat dit bestuur uit Ingrid V. Tijdens de komende gesprekken wil de curator niet alleen meer weten over de rol van de boekhoudster, maar ook over de rol van deze twee bestuurders zelf. Beiden verrichten werkzaamheden vanuit Pauw Accountants, adus de curator in zijn verslag.

 

'Zorg-zussen'

Ingrid V. is overigens de zus van zorgonderneemster Yvonne V., die meermaals op negatieve wijze in het nieuws kwam.

Niet alleen omdat de curator van haar eigen failliete zorgbedrijf De Rozenhof in Oldenzaal een claim tegen haar wil indienen die kan oplopen tot 1,5 miljoen, maar ook omdat ze vorige maand door de rechtbank is veroordeeld tot het terug betalen van ruim een ton aan zorgverzekeraar ONVZ. Dit omdat ze ten onrechte zorgkosten had gedeclareerd voor haar dochter, nadat die gewond was geraakt bij een auto-ongeval.

Na de gesprekken met de failliete zorgdirecteur en medebestuurder Yvonne V. wil de curator een definitief standpunt innemen over de rol van de boekhoudster en haar bedrijf Pauw Accountants.

 

Bedrijfsverzamelgebouw

Alera Zorg was destijds ondergebracht in een verzamelgebouw aan de Steenzoutweg in Hengelo. Dit gebouw was eigendom van de boekhoudster annex echtgenote van de failliete zorgdirecteur.

Behalve Alera Zorg was hierin ook haar boekhoudkantoor gehuisvest. En ook waren er de zorgbureaus Ararat en Gouden Zorg in ondergebracht. Beide zorgaanbieders kwamen in het verleden meermaals op negatieve wijze in het nieuws.

Eerder al schreef curator mr. Schol in zijn faillissementsverslag dat hij onderzoekt of Gouden Zorg en Ararat een rol hebben gespeeld bij het bankroet van Alera Zorg. Dit onderzoek loopt nog.

 

Coronasteun ontvangen

Uit onderzoek door RTV Oost bleek dat Alera Zorg vlak voordat het op de fles ging nog een kleine 80.000 euro aan coronasteun had aangevraagd en ontvangen.

De directeur-bestuurder van Alera Zorg is overigens nog altijd actief in de zorgbranche als lid van de raad van commissarissen van een ander zorgbedrijf. In het verleden was de Hengelöer ook lid van de raad van commissarissen van Olcea Nieuwe Zorglandschap, dat ook al eens in opspraak raakte.

 

Oorzaak bankroet

Nadat de directeur destijds zelf het faillissement voor Alera Zorg had aangevraagd, verklaarde hij in zijn eerste gesprekken met de curator dat de coronacrisis het bedrijf de das had omgedaan. De curator ontdekte echter later dat drie zorgverzekeraars samen ruim 1 miljoen euro hadden teruggeëist omdat Alera Zorg ten onrechte declaraties zou hebben ingediend.

Curator mr. Schol liet eerder al weten dat hij overweegt de directie privé aansprakelijk te stellen voor het faillissementstekort. Die bedraagt ruim 1 miljoen euro, maar de fiscus heeft zich nog altijd niet als schuldeiser.

 

Bron : RtvOost.NL

https://www.rtvoost.nl/nieuws/2126591/rol-boekhoudster-omstreden-alera-zorg-in-hengelo-nader-onderzocht

 

Zie ook

https://emls.webnode.nl/search/?text=zorgfraude