Dossier Zoutwinning // Nobian in de etalage: niet iedereen in Haaksbergen is er gerust op.
Mocht Nobian na een miljardentransactie worden verkocht, wat blijft er dan overeind van de afspraken die met Haaksbergen over de zoutwinning zijn gemaakt? Niet iedereen is rotsvast overtuigd dat alle verplichtingen dan worden nagekomen. „Afspraken, en vooral financiële, zijn in deze wereld alleen maar ballast.”
Zoutproducent Nobian uit Hengelo staat volgens de Britse zakenkrant Financial Times in de etalage om in andere handen over te gaan, wat vooral de politieke tegenstanders in Haaksbergen van de zoutwinning sceptisch maakt. Hun punt van zorg is de hardheid van alle afspraken die rondom de in 2025 te beginnen zoutwinning zijn gemaakt.
Niet gerust
Onafhankelijk van elkaar zeggen de raadsleden Bart Woortman (VVD) en Patrick ten Voorde (CDA): „Ik ben er niet gerust op.” Woortman voegt eraan toe: „Het is na het reces de eerste vraag aan het college: zijn alle afspraken gegarandeerd bij verkoop?” Die transactie komt mogelijk begin volgend jaar tot stand, omdat investeerder Carlyle, samen met het investeringsfonds GIC uit Singapore eigenaar van Nobian, af zou willen van het eigen belang van 3 miljard euro.
De VVD van Woortman stemde, net als het CDA van Ten Voorde, in november 2023 tegen het plan van Nobian om in Haaksbergen 14,5 miljoen ton zout te winnen. De rest van de gemeenteraad van Haaksbergen ging daar toen met een meerderheid van 12 zetels wel mee akkoord. Driekwart jaar later zijn zowel Woortman als Ten Voorde ronduit huiverig voor vooral de financiële consequenties van een verkoop voor de belangen van Haaksbergen.
Volledig nieuwe afspraken
Ten Voorde: „Ik las dat Jan Herman Scholten (wethouder, red.) na de publicatie in die buitenlandse krant de afspraken nog eens heeft laten checken. Alles zou in het geval van verkoop overgaan naar de nieuwe eigenaar. Maar toch knaagt het. Nobian is in het verleden vaker van eigenaar gewisseld en dan had dat geen gevolg voor de zoutwinning in Twente. Maar hier zijn ook volledig nieuwe afspraken gemaakt, denk aan het omgevingsfonds waarin 20 tot 30 miljoen euro in omgaat. Een nieuwe eigenaar zal daar niet blij mee zijn. En wat gebeurt er met oude, nieuwe meer werkzame cavernes? Worden die altijd netjes opgeruimd?”
Alleen de winst telt, de rest zal een nieuwe eigenaar een zorg zijn
Bart Woortman, VVD-raadslid in Haaksbergen
Een nieuwe eigenaar is alleen geïnteresseerd in winst. De rest, de werknemers en onze belangen, zal ze een zorg zijn. Die miljoenen van het omgevingsfonds gaan alleen maar ten koste van die winst, men zal alle moeite doen om zo min mogelijk geld kwijt te zijn. Dit, het nakomen van alle afspraken, is nou net waarom het CDA en wij alles over de zoutwinning nog eens juridisch wilden laten dubbelchecken. Maar daar was geen behoefte aan en dat is er dus niet van gekomen.”
Goed uitgezocht
Andere gemeenteraadsleden in Haaksbergen hebben minder twijfel over de betekenis en houdbaarheid van de afspraken. „Als raadslid moet ik ervan uit kunnen gaan dat alles goed is uitgezocht en getoetst”, zegt Gea Costeris (Team DAP). Dat vertrouwen heeft ook collega Tanja Janssen (D66). „Nobian is in het verleden vaker van eigenaar veranderd. Toen was er ook niks aan de hand. Ik ben hier dus niet zo bang voor.” Dat geldt ook voor Wesley Uuldriks van coalitiefractie Nieuw Haaksbergen: „We hebben alle vertrouwen in de borging van afspraken door Nobian of eventuele rechtsopvolgers.” Van de Haaksbergse PvdA was niemand voor commentaar bereikbaar
Bron : Tubantia.NL
Zie ook o.a.:
https://emls.webnode.nl/search/?text=zoutwinning&type=2