Dossier Zoutwinning // Nobian zet strijd om Haaksbergs zout voort met nieuw jasje voor boorlocaties: 'Lager en groener' Het concern diende een zienswijze bij de minister in.

26-04-2023 08:07

 Haaksbergen heeft op oneigenlijke gronden de zoutboringen door Nobian geweigerd, stelt het chemiebedrijf dat de aanval opent op de gemeente. Want Nobian heeft het zout in de Haaksbergse bodem heel hard nodig, nu het pekel rondom de fabriek in Hengelo zo goed als op is. "En zonder zoutwinning zou er geen toekomst zijn voor de zoutfabriek van Nobian in Hengelo."

 

 

Om naar dat zout in Haaksbergen te mogen boren, moet staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) een omgevingsvergunning afgeven. Dat kan Vijlbrief, die gaat over het ondergrondse gebeuren, alleen als de gemeenteraad in Haaksbergen een zogeheten verklaring van geen bedenkingen afgeeft voor wat er bovengronds gebeurt.

Dat heeft dat heeft de raad geweigerd, onder meer omdat raadsleden zich zorgen maken over de veiligheid en bodemdaling vrezen als Nobian zout uit de bodem haalt. Met dat laatste is Haakbergen op de stoel van de staatssecretaris gaan zitten, stelt Nobian die de weigering van Haaksbergen aanvecht.

 

In strijd met de wet

Als Haaksbergen vasthoudt aan het besluit om de verklaring te weigeren, handelt de gemeenteraad in strijd met de wet, stelt Nobian in de zienswijze. Dat geeft Vijlbrief de bevoegdheid om, tegen de wil van Haaksbergen in, toch een vergunning voor de zoutboring af te geven. Zo is te lezen in de zienswijze.

Nobian krijgt geen vergunning om zout te winnen rond Haaksbergen

 

Kortom: Nobian zet de strijd om het Haaksbergse zout voort. Eerder al heeft het chemiebedrijf vergaande toezeggingen gedaan om de politiek en omwonenden op de hand te krijgen. Zo zijn vier van de twaalf geplande boorlocaties uit het oorspronkelijke plan verdwenen, komt er een garantiefonds en heeft Nobian omgekeerde bewijslast toegezegd: als er schade ontstaat, is het niet aan omwonende om te bewijzen dat het door zoutwinning komt, maar zal Nobian moeten aantonen dat dit niet zo het geval is. Het is voor het eerst dat Nobian die omgekeerde bewijslast toezegt.

 

Metamorfose

En Nobian gaat nu nog een stapje verder. De zoutreus heeft het ontwerp en de uitstraling van de zoutwinlocaties namelijk aangepast. In het oorspronkelijke plan hadden die locaties veel weg van kleine industrieterreinen: acht omheinde locaties, elk ter grootte van een klein voetbalveld met een verhard terrein, bovengrondse leidingen en vaten en een zouthuisje van 5,6 meter hoog. Die locaties hebben nu, op de tekening, een flinke metamorfose ondergaan.

De hekwerken van 2 meter hoog zijn verdwenen, de leidingen en vaten verdwijnen onder grond en de nog van de zouthuisjes daalt 60 centimeter: de aangepaste zouthuisjes worden 5 meter hoog. Bovendien wordt de verharding op de boorlocaties afgedekt met 'high-end kunstgras' voor een meer natuurlijke uitstraling. Of, zoals Nobian stelt: 'Lager, groener, geen hekken, geen industriële elementen, geen licht of geluid'.

 

Bron : R6tvOost.NL

https://www.rtvoost.nl/nieuws/2220170/nobian-zet-strijd-om-haaksbergs-zout-voort-met-nieuw-jasje-voor-boorlocaties-lager-en-groener  

 

 

Opm.: EMLS

==========

Zie ook o.a.

https://emls.webnode.nl/search/?text=zoutwinning&type=2

 

Ook het kleine dorpje Hoeve bij Haaksbergen mist node

een Grondwettelijk Hof oftewel Constitutioneel Hof.

EU-Lidstaat Nederland heeft als enigste land geen

Constitutioneel Hof binnen haar landsgrenzen.

De Duitse buren wel want die kunnen als inwoners van

EU-Lidstaat Duitsland) naar hun Bundesverfassungsgericht

zijnde het Grondwettelijk Hof van Duitsland sinds 1951.