Dossier Zoutwinning // Petitie tegen zoutwinning Haaksbergen: ‘We zijn een wingewest, dit geeft niets dan ellende’. 2 november raadscommissievergadering gemeente Haaaksberegn.

02-11-2023 08:07

Donderdag 2 november 2023 om 19.30 uur begint de raadscommissievergadering in het gemeentehuis van Haaksbergen.

 

De teller van het online verzet loopt inmiddels in de vele raadscommissievergadering . Een petitie is een van de acties waarmee ‘Laat de Hoeve niet zakken’ Haaksbergen aanspoort zich uit te spreken tegen de komst van acht zoutlocaties. „We zijn een wingewest en krijgen hier niks dan ellende voor terug.”

 

Het mag dan herfstvakantie zijn, rustig is het deze week niet in Haaksbergen. Het dorp is publicitair ‘hot’, zo bleek afgelopen maandag. Het was rond lunchtijd, toen burgemeester Rob Welten en actievoerders Epi Winkelhuis en Ludwig ten Broeke op NPO1 live te zien waren in Dit is de middag. Welwillend nam Welten een digitale handtekeningenactie tegen de beoogde zoutwinning voor Nobian in zijn gemeente in ontvangst.

 

‘Te veel, te groot, te lang’

De zoutwinning in Haaksbergen is ‘te veel, te groot, te lang en kan niet veilig in bewoond gebied’, betogen Winkelhuis en Ten Broeke voor de camera. Het EO-lunchprogramma is naar Haaksbergen afgereisd omdat het college van burgemeester en wethouders heeft voorgesteld om toch maar in te stemmen met het Nobian-plan om ten noorden van Haaksbergen en rondom Sint Isidorushoeve tot 2050 via acht zoutcavernes naar 14,5 miljoen ton zout te boren. Half november is het D-day en moet de gemeenteraad ‘ja’ of ‘nee’ zeggen.

 

Ook wij vrezen Groningse toestanden en overlast

 

Burgemeester Rob Welten onlangs in ‘Dit is de middag’

Het is niet zo dat Welten staat te applaudisseren bij het zoutplan, zo laat hij de EO-verslaggever weten. Ook de burgemeester heeft het over ‘overlast’ en ‘Groningse toestanden’. Maar redenen om te volharden in het ‘nee’ tegen de zoutwinning heeft het college na de bemoeienissen van begeleider Han ten Broeke met het zoutdossier niet (meer). „We hebben er als college het maximale uitgehaald”, zegt Welten in het vraaggesprek.

 

Aanvaardbaar

De burgemeester heeft het in dit geval over de toezeggingen van partijen als Nobian, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) over onder meer veiligheid, het niet opslaan van waterstof in de cavernes en de inpassing van de acht zoutlocaties in het landschap. De binnengesleepte toezeggingen maken de plannen ‘aanvaardbaar’. Dat vindt het college, dat geen legitieme redenen meer zegt te hebben om de winning tegen te houden.

 

De werkgroep uit de Hoeve hoopt niettemin dat de meerderheid van de gemeenteraad bij haar ‘nee’ tegen de winning blijft. Zoals in oktober 2022. Toen spraken de coalitiefracties CDA, Nieuw Haaksbergen en oppositiepartij VVD (gezamenlijk goed voor 12 van de 19 raadszetels) zich uit tegen de zoutlocaties. Het ministerie van EZK restte daarop niets andere de vergunning voor Nobian niet te verstrekken. Rond de zomer besloot het departement zwaargewichten als oud-werkgeversbaas Bernard Wientjes en oud-politicus Ten Broeke bij het heikele onderwerp te betrekken.

 

Er was sprake van powerplay

 

Epi Winkelhuis, ‘Laat de Hoeve niet zakken’

„Er is natuurlijk sprake geweest van powerplay”, zegt Epi Winkelhuis. „Niet alleen door Wientjes en Ten Broeke te benaderen, maar ook door de gemeenten Enschede en Hengelo en een bedrijf als Twence die allemaal zienswijzen vóór de zoutwinning hebben ingediend. Dat legt een flinke druk op Haaksbergen.” Ludwig ten Broeke: „We hopen natuurlijk dat de meerderheid in de raad de rug recht houdt. Daar is onze inzet op gericht.”

 

Winkelhuis: „We proberen mensen het grotere verhaal te vertellen. We zijn ervan overtuigd dat het niet bij die acht cavernes blijft. Het college zegt: het plan is van twaalf naar acht locaties gegaan. Ja, voor nu. Over een paar jaar komt weer de vraag voorbij of er niet alsnog twaalf cavernes moeten komen. Of nog meer… Gevolg is dat Haaksbergen dan zal veranderen in één groot industrieterrein.”

 

Je moet het op deze plek gewoon niet willen

„Zoutwinning met die industriële uitstraling, dat moet je hier niet willen”, zegt Ten Broeke. „Ja, er komt een fonds met jaarlijks 3,75 miljoen. „Voor de omgeving, heet het. Maar wat heb je daar aan als het over een paar jaar tot schade en verzakkingen leidt? En waar gaat dat geld naartoe? Naar een bodemloze put ergens in Haaksbergen waar nog een gat moet worden gedicht? We zijn als Twente, net als Groningen, een wingewest waar de bodem wordt leeggehaald en de omgeving met de overlast en ellende achterblijft.”

 

Uur U

Op woensdag 15 november is het uur U in de gemeenteraad. Een krappe twee weken voor het allesbeslissende raadsdebat, op woensdag 2 november, discussieert dezelfde raad in commissieverband over het collegevoorstel in te stemmen met de zoutwinning. Ten Broeke: „Dan zal veel duidelijk worden

 

Bron : Tubantia.NL

https://www.tubantia.nl/haaksbergen/petitie-tegen-zoutwinning-haaksbergen-we-zijn-een-wingewest-dit-geeft-niets-dan-ellende~a9fc82d5/236788660/

 

 

Opm.: EMLS

==========

Zie ook o.a.

https://emls.webnode.nl/search/?text=zoutwinning&type=2