Dosssier Vuurwerkramp // Geheime documenten over vuurwerkramp Enschede worden openbaar gemaakt

19-08-2023 10:15

Het ministerie van Justitie gaat geheime documenten over de vuurwerkramp in Enschede vrijgeven, bevestigt het aan de Volkskrant. Daar wordt al langer om gevraagd. Het is nog onduidelijk wanneer dat gebeurt en om hoeveel documenten het gaat.

 

Bron :

Volkskrant en NU.NL

https://www.nu.nl/binnenland/6277145/geheime-documenten-over-vuurwerkramp-enschede-worden-openbaar-gemaakt.html

 

Zie de uitspraak 

De Dato 19 juli 1923 van de Raad van State Den Haag

https://www.raadvanstate.nl/@138384/202300616-1-a3/#highlight=Vuurwerkramp  waarin o.a. wordt verwezen naar onderstaande bodemprocedurezaak-uitspraak

https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@131959/202105701-1-a3/

 

Zie ook o.a.

https://emls.webnode.nl/search/?text=vuurwerkramp&type=2

 

 

==========

Opm.: EMLS

Bij de juridisch adviseur van Bakker is op of na

16 augustus 2023 geen Woo-beslissing van de 

Minister van Justititie binnengekomen. 

-------------------------------------------------------------- 

ANP

Bijna vier jaar na het eerste verzoek tot openbaarmaking, gaat het ministerie van Justitie geheime documenten vrijgeven over de Enschedese vuurwerkramp in het jaar 2000. Dit bevestigt een woordvoerder van demissionair minister Dilan Yesilgöz (Justitie) na vragen van de Volkskrant.

 

Het gaat om stukken uit 24 archiefdozen, die op het ministerie staan. Uiterlijk woensdag had minister Yesilgöz van de hoogste bestuursrechter, de Raad van State (RvS), moeten besluiten wat ze van dit geheime archief wil vrijgeven en wat niet. Dit is nog niet gebeurd, omdat de dozen nog altijd niet volledig zijn uitgeplozen. Als reden wordt gegeven dat alle documenten, afkomstig van verschillende departementen en bestuursorganen, handmatig moeten worden uitgezocht en beoordeeld.

 

"Het blijkt iedere keer meer werk dan verwacht", zegt de woordvoerder over het niet halen van de laatste deadline. "Maar dat er stukken naar buiten gaan komen, dat staat vast." Op welke termijn dit zal zijn, kan ze niet zeggen.

 

https://dagblad070.nl/Landelijk/documenten-vuurwerkramp-2000-nu-door-justitie-toch-vrijgegeven