Drie dagen voor zijn aantreden als president meldde Trump plotseling op X dat hij met zijn eigen digitale munt komt

21-01-2025 08:07

Grilligheid van Trumps eigen cryptomunt ($TRUMP) kan beleggers duur komen te staan

Donald Trump kwam vrijdag met een eigen cryptomunt en de koers daarvan liep meteen hard op. Maar beleggers merkten al snel dat de munt ook rap in waarde kan dalen. Ook is er felle kritiek: moet een aanstaande president überhaupt een eigen cryptomunt uitgeven?

 

Drie dagen voor zijn aantreden als president meldde Trump plotseling op X dat hij met zijn eigen digitale munt komt. Eerst was er twijfel of zijn account niet was gehackt, maar al snel bleek dat de president serieus was.

 

De $TRUMP, zoals de nieuwe digitale munt heet, is een zogeheten memecoin. Dat is een cryptovaluta die is gebaseerd op een maatschappelijke trend of persoon. Het logo van de munt bestaat uit een afbeelding van Trump met zijn vuist in de lucht en de tekst 'fight fight fight'.

 

Het is een verwijzing naar zijn eerste reactie na de mislukte aanslag op zijn leven in juli vorig jaar. "President Trump heeft de wereld laten zien waarvan een leider is gemaakt", valt te lezen op de site van de munt. "Nu kun jij een stukje geschiedenis krijgen."

 

Veel cryptobeleggers en Trump-fans waren meteen enthousiast. In de eerste minuten stond de koers nog rond de 10 euro, maar een dag later piekte de koers al boven de 70 euro. En omdat er in totaal 1 miljard exemplaren van de $TRUMP zijn, had de munt na één dag al een marktwaarde van ruim 70 miljard dollar.

 

Hoe kan een munt zo snel in waarde stijgen?

Nu Trump op het punt staat president van de Verenigde Staten te worden, gaat vrijwel alle aandacht naar hem uit. En in de markt voor memecoins is aandacht allesbepalend, stelt Peter Slagter, oprichter van cryptoplatform Bitcoin Alpha.

 

"Beleggers in memecoins kijken continu naar welke munt de volgende is die de meeste aandacht krijgt. Dus als een aanstaande president met een eigen cryptomunt komt, krijgt die alle aandacht. De handel in dat deel van de markt is heel snel."

 

Mogelijk speelt ook mee dat Trump populair is onder cryptobeleggers. Hij heeft meerdere keren te kennen gegeven een groot voorstander van digitale valuta te zijn. Zo wil hij regels voor de cryptohandel versoepelen en wil hij dat de Amerikaanse overheid onder zijn leiding een strategische voorraad digitale valuta aanlegt.

 

Als dit soort handel vluchtig is, kan de koers dan ook snel dalen?

Dat kan zeker en dat is zondag al gebeurd. Trumps vrouw Melania kwam eveneens met een eigen munt en dat deed de $TRUMP geen goed. De koers dook in korte tijd van ruim 70 dollar naar iets meer dan 40 dollar. Dit komt doordat veel beleggers op dat moment juist de $Melania zagen als de nieuwe memecoin die alle aandacht zou opeisen.

 

Toch was het enthousiasme over de munt van de aanstaande first lady snel bekoeld. De koers kwam volgens cryptobeurs CoinMarketCap nooit hoger dan 13,64 dollar en is inmiddels iets meer dan 8 dollar. De waarde van Trumps eigen munt is in de tussentijd weer wat opgelopen.

 

Die snelle veranderingen zijn tekenend voor dit soort digitale munten en beleggers kunnen hierdoor flink het schip ingaan. "Het kan goed zijn dat we het vandaag en morgen nog hebben over deze munten en dat de koers daarna snel naar nul gaat", legt Slagter uit. "En als je iets hebt gekocht wat niemand meer wil hebben, ben je je geld kwijt."

 

Verdient Trump hier zelf iets aan?

Het klinkt natuurlijk indrukwekkend, een munt uitgeven waarvan de marktwaarde in korte tijd oploopt naar 70 miljard dollar. Maar of dit ook betekent dat Trump er miljarden aan verdient, is maar de vraag.

 

Om dat te kunnen moet hij de munten eerst verkopen. En dat geeft een slecht signaal af aan de markt, denkt Slagter. Daardoor zullen andere beleggers hem volgen, wat niet best is voor de waarde van de munt.

 

Daar komt bij dat de marktwaarde gebaseerd is op het totale aantal van één miljard munten. Maar daarvan zijn er op dit moment pas 200 miljoen in omloop gebracht. De overige 800 miljoen zijn nog in handen van bedrijven die gelieerd zijn aan Trump en verschijnen ergens in de komende drie jaar op de markt.

 

"Het wordt anders als Trump zegt het geld te gebruiken om bijvoorbeeld een maatschappelijk probleem op te lossen", zegt Slagter. "Het is dus belangrijk dat hij er een goed verhaal bij heeft als hij de munten verkoopt."

 

Is er ook kritiek?

Een aanstaande president die een groot voorstander is van cryptomunten en vlak voor zijn aantreden met een eigen munt komt, roept behoorlijk wat weerstand op. Want heeft hij hierdoor geen financieel belang bij het versoepelen van regelgeving?

 

De commentaren op X zijn niet mals. Onder meer Anthony Scaramucci, een van Trumps voormalige communicatiedirecteuren, noemde de munt slecht voor de cryptosector. "Maak jezelf niets wijs. Dit is Idi Amin-achtige corruptie."

 

Dat is een verwijzing naar de Oegandese dictator Idi Amin. Hij maakte zich in de jaren zeventig naast grove mensenrechtenschendingen schuldig aan financieel wanbeleid en stortte de Oegandese economie in de afgrond.

 

Andere reacties zijn minder extreem, maar zetten wel vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de nieuwe president. Zo stellen diverse ngo's dat Trump zijn presidentschap gebruikt om er geld mee te verdienen. Verder stelt een cryptoanalist tegenover persbureau Reuters dat de grens tussen bestuur, winst en invloed hierdoor vervaagt.

 

Trump zelf ziet geen problemen. Op de website van de $TRUMP is te lezen dat het initiatief "niet politiek is en niets te maken heeft met welke politieke campagne, politiek ambt of overheidsorganisatie dan ook".

 

Bron : NU.NL

https://www.nu.nl/economie/6342992/grilligheid-van-trumps-eigen-cryptomunt-kan-beleggers-duur-komen-te-staan.html

 

Zie ook o.a.

https://emls.webnode.nl/search/?text=bitcoin&type=2