Driekwart notarissen onthult niet alle nevenfuncties – ook tuchtrechters in de fout
Bijna driekwart van de notarissen in dienst van de grote notariskantoren verzuimt om alle nevenfuncties te openbaren. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Ook drie tuchtrechters, wiens taak het is te oordelen over hun collega-notarissen, blijken zich zelf niet te houden aan deze wettelijke verplichting.
NRC onderzocht of notariskantoren lessen hebben geleerd van de grote fraudezaak bij Pels Rijcken, waar bestuursvoorzitter Frank Oranje miljoenen verduisterde. Hij gebruikte hier onder andere fictieve en niet-geregistreerde nevenfuncties voor.
Lees ook: Pels Rijcken: totale schade door fraude Frank Oranje komt uit op 16,4 miljoen euro
Om ervoor te zorgen dat een dergelijke fraude ooit nog kan plaatsvinden, kwam Bureau Financieel Toezicht (BFT) destijds met vier aanbevelingen. Het strikt naleven van de verplichting voor notarissen om alle nevenfuncties op te geven en het versterken van het toezicht hierop, was een van die aanbevelingen. Uit het onderzoek blijkt dat deze aanbeveling door de meeste advocaten met voeten wordt getreden.
Bestuur eigen holding
NRC onderzocht de naleving van de meldplicht bij de elf grootste notariskantoren van Nederland. Bij geen enkel notariskantoor werd de meldplicht volledig nageleefd. Voor het onderzoek gebruikte de krant De Stand van het Notariaat 2024 van Advocatie.
Verreweg de meeste fouten rond de meldplicht die NRC vond, betreffen het niet melden van het bestuur van een eigen holding. Daarnaast worden bestuursfuncties bij onder meer investerings- en beleggingsvehikels, vve’s, goede doelen en de Rotary niet gemeld.
Uber verzamelde onder meer gevoelige informatie van chauffeurs uit Europa en bewaarde die op servers in de VS. Het gaat om accountgegevens en taxilicenties, maar ook om locatiegegevens, foto’s, betaalgegevens, identiteitsbewijzen en in sommige gevallen zelfs strafrechtelijke gegevens en medische gegevens van chauffeurs. Uber heeft die gegevens ruim 2 jaar lang doorgegeven naar het hoofdkantoor van Uber in de VS, zonder de gegevens voldoende te beschermen.
Bron : Advocatie.NL