Druk neemt toe onderzoek te heropenen naar oorzaak vuurwerkramp

06-05-2019 08:16

ENSCHEDE – Er komt politieke druk vanuit de Tweede Kamer om ondanks verzet van de Nationale Onderzoeksraad voor de Veiligheid toch opnieuw grondig te kijken naar de toedracht van de vuurwerkramp in Enschede. Dat  dient te gebeuren op basis  van een rapportage van klokkenluider Van Buitenen, die tot de conclusie komt dat er in eerder onderzoek veel fouten zijn gemaakt, waarbij sprake zou zijn moedwil  om fouten toe te dekken en feiten te verdoezelen.

 

De vuurwerkramp vond zaterdag 13 mei 2000 plaats en zou in een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks  de bron hebben gehad. Ten gevolge van de ontploffingen vielen 23 doden (onder wie vier brandweermannen) en raakten bijna duizend bewoners van de wijk (na de wederopbouw Roombeek) gewond en werden zo’n tweehonderd woningen verwoest.

 

Van meet af aan waren er twijfels over het politionele onderzoek. Van Buitenen gaat daar op door en stelt dat er  alle aanleiding is voor nieuw onderzoek. Dat vindt ook een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat de Nationale Onderzoeksraad dit weigert zou te maken hebben met belangen, van personen en/of instituties. Om die reden zou de onderste steen boven moeten komen.

 

Bron: Roskam.NL

https://www.roskam.nl/home/nieuws/5343-ko2.html

 

 

===========================

EMLS

Utrecht / Haaksbergen, 6 mei 2019